Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: День в історії - роковини Юрія Липи: на Львівщині вшанували память націоналіста
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - роковини Юрія Липи: на Львівщині вшанували пам'ять націоналіста

19 серпня у селі Бунові Яворівського району відбулись пам`ятні заходи з нагоди 75-ї річниці від дня смерті Юрія Липи – видатного письменника, поета, лікаря, одного із визначних ідеологів українського націоналізму. Про це Гал-інфо повідомили сьогодні, 21 серпня, у пре-службі Львівської ОДА.
Фото ЛОДА

Віддати шану духовному провіднику українського народу приїхали представники інтелігенції, науковці та громадські діячі Львівщини. Присутні поклали квіти до могили Юрія Липи та бійців УПА, похованих поруч, а також запалили лампадки.

Окрім того, на цвинтарі відбулася панахида за всіх українців, які полягли у боротьбі за незалежність нашої держави.

Також делегація відвідала село Іваники, де проживав Юрій Липа, в якому йому встановлено єдиний в Україні пам’ятник.

Довідка. Біографія Юрія Липи

Юрій Іванович Липа ( 5 травня 1900, м. Одеса — † 20 серпня 1944, с. Шутова, Яворівський район, Львівська область) — громадський діяч, письменник,поет, публіцист, лікар, автор української геополітичної концепції, один з визначних ідеологів українського націоналізму.

Молоді роки. Родина

Батьком Юрія був видатний український письменник, лікар і борець за самостійність України Іван Липа — комісарОдеси від Центральної Ради (1917), міністр культів і віросповідань Директорії УНР та автор проекту її першої Конституції (1918), міністр здоров’я уряду УНР в екзилі (1921).

Початкову освіту майбутній письменник здобув у гімназії № 4 м. Одеси. Тут же вступив до Новоросійського університету.

Перші визвольні змагання

У 1917 р. молодий юнак робить свої перші кроки на літературній ниві — він є редактором часопису ʺВісник Одесиʺ, пише свої перші брошури: ʺСоюз визволення Україниʺ (історія і діяльність), ʺКоролівство Київське за проектом Бісмаркаʺ, ʺНосіть свої відзнакиʺ, ʺГетьман Іван Мазепаʺ, які побачили світ у заснованому батьком видавництві ʺНародний стягʺ. Тоді ж, з огляду на загрозу більшовицького перевороту в м. Одесі, вступає до лав організованої полковником І. Луценком та підполковником В. Змієнком Гайдамацької дивізії, у перший курінь. Пізніше вступив до куреня Морської піхоти Збройних сил УНР, бере участь у січневих боях з більшовиками на вулицях Одеси.

Після вступу у місто союзних німецько-австрійських та українських частин Юрій Липа стає заступником командира одеської ʺСічіʺ Т. Яніва. В той час він редагує українську щоденну газету, видає останню, написану в Одесі, книжку ʺТабори полонених українцівʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ