Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – розпочалася Корейська війна
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – розпочалася Корейська війна

27 червня 1950 року, виконуючи рішення Ради безпеки ООН, президент США Гаррі Трумен оголосив, що він направить до Кореї авіацію та флот, щоб захистити Південну Корею від агресії з півночі, а для запобігання можливої інтервенції Китаю на Формозу (Тайвань), до острова буде направлений 7-й флот, і віддав розпорядження про активізацію допомоги Франції, котра вела боротьбу з комуністичними повстанцями у В'єтнамі

На Ялтинській конференції 1945 року США, СРСР та Велика Британія домовились розділити Корею на дві окупаційні зони, кордон між якими проходив би по 38-й паралелі. До Північної Кореї були введені радянські війська, а до Південної – американські. У 1947 році США та Британія виступили з ініціативою провести вільні вибори по території всього півострова, але Радянський Союз відхилив цю пропозицію, і серпні 1948 року на півдні було проголошено створення Республіки Корея, а у вересні на півночі – прокомуністичної Корейської Народно-Демократичної Республіки. У 1949 році більшість радянських і американських військових формувань були виведені з Корейського півострова.

Вранці 25 червня 1950 року без попередження 90-тисячна північно-корейська армія перетнула 38-у паралель і почала швидке просування на південь. Увечері на позачерговому засіданні Ради безпеки ООН було прийнято резолюцію припинити бойові дії і вивести північно-корейські війська назад до КНДР (в цей час Радянський Союз бойкотував Раду безпеки за небажання прийняти до свого складу Китайську Народну Республіку і не скористався правом вето). 27 червня президент Гаррі Трумен оголосив, що США для припинення корейського конфлікту і зупинення комуністичної загрози направляє до Південної Кореї свої війська.

28 червня Рада безпеки, знову ж таки при відсутності СРСР, прийняла резолюцію про використання сили проти КНДР. До Кореї направлялись міжнародні війська під егідою ООН, а загальне керівництво операцією покладалось на США. У перші місяці війни міжнародні війська успішно протистояли армії КНДР допоки в жовтні у війну на боці Північної Кореї не втупив Китай. Лише у травні 1951 року комуністи були відкинуті на північ за 38-у пралель і така ситуація з боями підтримувалась до 27 липня 1953 року, коли було підписано договір про перемир'я і відновлення прийнятого у 1945 році кордону.

У Корейській війні загинуло близько 150 тисяч військових США, Південної Кореї та їх союзників і приблизно 800 тисяч чоловік в арміях КНДР та Китаю. Серед мирного населення кількість вбитих оцінюється в 200 тисяч з боку КНДР і 1 мільйон з боку Південної Кореї.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ