Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: День в історії - сидяча демонстрація проти введення військ у Чехословаччину на Красній площі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - сидяча демонстрація проти введення військ у Чехословаччину на Красній площі

25 серпня 1968 року в центрі Москви, на Красній площі, семеро радянських дисидентів провели сидячу демонстрацію проти введення військ у Чехословаччину.
Один з плакатів учасників акції

Акція розпочалася о 12-й годині, коли вісім протестувальників – Костянтин Бабицький, Лариса Богораз, Наталія Горбаневська, Вадим Делоне, Володимир Дремлюга, Павло Літвінов, Віктор Файнберг і Тетяна Баєва розгорнули плакати: «За вашу і нашу свободу!», «Ганьба окупантам!», «Руки геть від ЧРСР!».

За кілька хвилин усі були заарештовані. За «поширення наклепницьких вигадок, що ганьблять радянський суспільний і державний лад» та за «групові дії, що грубо порушують громадський порядок» Делоне і Дремлюга були ув’язнені, Бабицький, Богораз і Литвинов – відправлені на заслання, Файнберг і Горбаневська – потрапили до психіатричних лікарень для примусово лікування. Баєву ж умовили заявити, що вона випадково опинилася у цій компанії, і її відпустили.

У 2008-му уряд Чехії нагородив учасників цієї демонстрації.

Прикметно, що подібна спроба відзначити річницю окупації Чехословаччини 45 років по тому, 25 серпня 2013-го, так само миттєво була припинена. В акції взяла участь поетеса і правозахисниця Наталія Горбаневська.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ