Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - у бою з НКВД загинув референт СБ ОУН Іван Бандач
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - у бою з НКВД загинув референт СБ ОУН Іван Бандач

28 лютого 1945 року на хуторі Садівські Дубини Луцького району загинув Іван Бандач (псевдо – Залізняк, Юрко), референт Служби безпеки Організації українських націоналістів Луцького надрайонного проводу ОУН, Лицар Бронзового Хреста Заслуги (1945) (посмертно).

Народився 1915 року у с. Буяни Луцького району. Від 1939 року як член ОУН перебував на нелегальному становищі. На початку 1941-го його сім’ю радянська влада виселила у Сибір. Влітку 1941-го Бандач став членом боївки Луцького районного проводу ОУН. У 1942 році він займався військовим вихованням молоді Луцького районного проводу ОУН, згодом став референтом Служби безпеки Луцького надрайонового проводу ОУН.

28 лютого 1945 року на хуторі Садівські Дубини Луцького району Івана Бандача оперативно-військова група Торчинського районного відділу НКВД прагнула захопити у полон. У нерівному бою повстанець загинув.

Українська Головна Визвольна Рада Постановою від 8.10.1945 року та за Наказом Головного військового штабу Української повстанської армії  ч.4/45 від 11.10.1945 року нагородила Івана Бандача Бронзовим Хрестом Заслуги (посмертно).

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ