Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – висадка в Нормандії – відкриття другого фронту
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – висадка в Нормандії – відкриття другого фронту

6 червня 1944 року розпочалась висадка військ союзників на окуповану німецькими військами територію північно-західної Франції. Операція «Оверлорд», якою був відкритий Другий фронт, стала наймасштабнішою у світовій історії висадкою десанту у кількості 3 мільйонів чоловік, які перетнули протоку Ла-Манш з Англії у Францію

Американські солдати десантуються на побережжя Нормандії

Удругій половині 1942 року для держав союзників у антигітлерівській коаліції склалась сприятлива ситуація для контрнаступу: німецькі війська занали поразки у Північній Африці, під Сталінградом радянськими військами було оточене 250-тисячне німецьке угрупування, просування японців в районі Тихого океану було зупинене американцями, яким вдалось виграти стратегічну битву за Гуадалканал.

14 січня 1943 році в Касабланці (Марокко) відбулась таємна конференція за участю президента США Франкліна Рузвельта і прем'єр-міністра Британії Вінстона Черчілля, на якій були обговорені плани спільних військових дій проти Німеччини та її сателітів і було домовлено про висадку союзників у липні 1943 року в Сицілії і восени 1943 року у Франції. У березні 1943 року начальником штабу оперативної групи з підготовки десантної операції у Західній Європі був призначений британський генерал-лейтенант Фредерік Морган. Створений ним штаб в січні 1944 року перетворився на Верховне Командування союзних сил у Європі, яке й стало головним виконавцем операції «Оверлорд».

Президент США Франклін Рузвельт (зліва) та прем'єр-міністр Великобританії Вінстон Черчіль (справа) у Касабланці

1 березня 1943 року було затверджено напрямок основних зусиль вторгнення на північному узбережжі Нормандії, а в травні – строки операції. Після Третьої Вашингтонської конференції, що пройшла з 12 по 17 травня за участю Франкліна Рузвельта та Вінстона Черчілля, на штаб генерала Моргана була покладена задача відпрацювання плану висадки, а також розробки операцій, щоб ввести Вермахт в оману стосовно дійсного напрямку дій західних союзників. 8 травня 1944 року головнокомандувач союзними військами в Європі генерал Дуайт Ейзенхауер затвердив дату початку операції «Оверлорд» - 5 червня. На її вибір вплинули режими припливів-відпливів біля північного узбережжя Франції.

Головнокомандувач союзними військами в Європі генерал Дуайт Ейзенхауер

Спеціально для проведення операції «Оверлорд» суднобудівними компаніями Англії і США в стислі терміни були збудовані близько 30 000 одиниць десантних суден, були розроблені і запущені в масове виробництво плаваючі і вогнеметні танки, спеціалізовані броньовані інженерні машини для створення проходів в мінних полях, мостоукладники, спеціальні баржі з реактивними установками залпового вогню. Для прискорення темпів завантаження техніки на морський транспорт на півдні Англії була обладнана розгалужена мережа спеціальних під'їзних доріг, які спускалися до моря, і по яких військова техніка (танки, автомашини) з ходу завантажувалася прямо на баржі. Були також створені тимчасові штучні порти і штучні гавані для швартування суден біля узбережжя Франції.

Десантування важкої техніки

Вторгнення союзників в Європу почалося 6 червня 1944 року, на день пізніше заплановаї дати - «День Д» довелось перенести через погані погодні умови. На першому етапі о першій ночі десантувалось 24 тисячі британських, американських, канадських і французьких парашутистів; о пів на сьому ранку на ділянці узбережжя шириною 80 кілометрів почав висадку морський десант. Завдяки потужній підтримці авіації на більшості плацдармів союзникам зразу ж вдалось створити плацдарми і закріпитись. До кінця «Дня Д» в англійському та американському секторах було висаджено 5 піхотних, 3 повітряно-десантні дивізії і танкова бригада загальною чисельністю 150 тисяч солдатів. Їм вдалося захопити берегову смугу глибиною від 3 до 5 км і до 7 червня звільнити від супротивника все узбережжя в зоні висадки. Втрати становили у американців – 6603 людини, у тому числі 1465 убитими, у англійців і канадців - близько 4 тисяч чоловік убитими, пораненими і зниклими без вісті.

"День Д"

До кінця червня союзники розширили плацдарм до 100 км по фронту і 20-40 км в глибину; на ньому було зосереджено понад 25 дивізій (у тому числі 4 танкові), яким протистояли 23 німецькі дивізії (у тому числі 9 танкових). А до кінця липня чисельність військ союзників вже становила понад 1 452 000 чоловік і продовжувала безперервно збільшуватися, що дало можливість розпочати наступ союзних військ углиб Франції, звільнивши Бретань та Нормандію, а 25 серпня – Париж.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ