Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Денісова поїхала до Москви на судові засідання щодо українських моряків

Омбудсмен також висловила сподівання на зустріч з директором ФСБ та з Радником Президента РФ, Головою Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова поїхала до Москви, щоб бути присутньою на судових засіданнях військовополонених українських моряків в Лефортовському суді. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook увечері 13 квітня, передає Тиждень.ua.

«Зараз виїжджаю потягом до Москви. Планую бути на судових засіданнях у Лефортовському суді щодо продовження строків тримання під вартою наших 24 військовополонених моряків», - повідомила вона.

Крім того, омбудсмен висловила сподівання на зустріч з директором ФСБ Олександром Бортніковим та з Радником Президента РФ, Головою Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства Михайлом Федотовим.

«Вчергове буду наполягати на тому, щоб мені все ж таки надали дозвіл на відвідання наших хлопців, які вже майже п’ять місяців перебувають у російському полоні», - написала Денісова.

Нагадаємо, 11 квітня адвокат Айдер Азаматов заявив, що Лефортівський районний суд Москви розгляне клопотання слідчих ФСБ Росії щодо продовження арешту 24 українським військовополоненим морякам 17 квітня. Також цю інформацію підтвердила прес-секретарка Лефортівського суду Москви Ксенія Первовласенко.

Як повідомлялося, усі організаційні питання поїздки родичів військовополонених моряків для відвідання судових засідань у Москві вже вирішені.

У Російській Федерації 20 військовополоненим українським морякам провели комплексну комісійну амбулаторну психолого-психіатричну судову експертизу, яку російські слідчі призначили усім 24 морякам.

Своєю чергою, у Міністерстві закордонних справ України назвали  психолого-психіатричну судову експертизу, порушеннями міжнародного права.

Водночас міністри закордонних справ країн-членів Великої сімки (G7) закликали Росіію звільнити українських моряків, які були взяті у полон під час атаки на кораблі ВМС України в районі Керченської протоки.

Лефортовський районний суд Москви у середу, 16 січня, продовжив термін тримання під вартою усім 24-ом українським полоненим морякам до 24 та 26 квітня. Команда захисту полонених моряків подала апеляції на відповідне рішення суду. Наразі Московський міський суд визнав законним продовження строку арешту 20 з 24 українських моряків, яких РФ незаконно затримала в Керченській протоці.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Так, кораблі ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів та рейдового буксиру здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Згодом російські кораблі відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України під час виходу з Керченської протоки, внаслідок чого є поранений.

Крім того, у ВМС ЗС України повідомили, що за оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі та екіпаж (24 українських моряки) були захоплені спецназом РФ.

27-28 листопада в окупованому Криму заарештували всіх 24 українських моряків. Київський районний "суд" окупованого Сімферополя заарештував Володимира Варемеза, Сергія Цибізова, Андрія Оприска, Віктора Беспальченка, Володимира Терещенка, Романа Мокряка, Михайла Власюка, Сергія Попова, Юрія Будзила, Владислава Костишина, Богдана Головаша, Сергія Чуліба, Андрія Драча, Володимира Лісового, Андрія Шевченка, В'ячеслава Зінченка, Юрія Без'язичного, Євгена Семідоцького, Богдана Небилицю, Олега Мельничука та Дениса Гриценка. Своєю чергою, у Керчі також до 25 січня 2019 року були заарештовані поранені Андрій Артеменко, Андрій Ейдер і Василь Сорока.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ