Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутат Львівської облради обіцяє опублікувати понад десяток схем рейдерського захоплення земель

Сьогодні у Львові черговий раз дискутували на тему: «Земля селянам чи олігархам?», у контексті земельного питання щодо 365,8 га, що виникло три роки тому у Пустомитівському районі. Участь у прес-конференції взяли: голова страйккомітету сіл Годовиці та Басівки Пустомитівського району Володимир Думич та керівник ініціативної групи страйккомітету Петро Далівський, депутат Львівської облради від ВО "Свобода" Володимир Говірко.
На думку учасників прес-конференції, у Львівській області, як і у цілій Україні, склалась негативна ситуація з рейдерськими захопленнями земельних ділянок через пряме сприяння влади. Як зазначив Говірко, протистояти рейдерському захопленню земель можна кількома шляхами: по-перше, введення у структуру Держкомзему відділу розслідувань внутрішніх порушень, по-друге, внесення змін до Земельного кодексу України, бо на даний момент деякі його пункти протирічать іншим.
„Влада обласного та місцевого рівнів на Львівщині потурала олігархам у рейдерському захопленні земель”, - каже Думич. Він зазначив, що не одне незаконне привласнення землі було здійснено в той час, коли Петро Олійник займав посаду губернатора Львівщини. Щодо сьогоднішньої ситуації, то він наголосив, що ЛОДА, а саме профільний заступник губернатора з питань агропромислового комплексу не вживає жодних дій і таким чином потурає олігархам.
„Вирішення земельних питань є дуже складними тому, що немає чіткого розмежування на землі комунальної та державної власності”, - наголосив Говірко. Він запевнив, що знає більше десятка схем рейдерського захоплення і для того, щоб голови РДА змогли себе захистити від олігархічних апетитів, опублікує їх у ЗМІ. Говірко нагадав, що представникам „Свободи” у Львівській облраді вдалося добитися того, що облрада встановлює експертну оцінку аукціонних земель, а це означає, що землі продають за реальними цінами. А надалі, як зазначив Думич, якщо питання з захопленнями земель не вирішуватиметься, то планується створити громадський форум та влаштовувати масові акції протесту проти дій влади, спрямованих на пограбування селян – продаж землі олігархам за безцінь.
За словами Говірка, третій рік жителі сіл Годовиці та Басівки Пустомитівського району Львівської області ведуть боротьбу за земельну ділянку площею 365,8 га, що розташована в районі кільцевої дороги Львова за 3 км від летовища „Скнилів”, яку в них, за їх словами, незаконно забрали. В цій справі вдалося добитися лише того, що питання щодо 247 га землі знаходиться на розгляді у суді. „Судова тяганина розподілу земель в селах Годовиця-Басівка триватиме ще довго, - каже він. Говірко не прогнозує, на чию користь буде вирішено справу, але каже, якщо фінансово-олігархічні клани об’єднаються, то селянам землі не бачити.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ