Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Депутата від "Фронту змін" Ореста Шейку звинуватили, що він зухвало лобіює свій "Гердан"

9 січня під час круглого столу у Львові представники низки громадських організацій та експерти підписали відкритий лист до лідерів опозиції із закликом усунути корупційні правопорушення при освоєнні місцевими представниками опозиційних сил коштів, виділених на захист української мови. Про це повідомив Олег Яценко, експерт Інформаційно-аналітичного центру «Логос» та учасник антикорупційного моніторингу, що здійснюється за підтримки МФ «Відродження».

Експерт додав, що звернення було підписано за підсумками організованого 9 січня 2012 року у Львові круглого столу “Підсумки та перспективи реалізації на Львівщині Програми щодо розвитку української мови,культури та історичної свідомості” і сьогодні, 10 січня, у Верховній Раді України буде передано лідерам опозиційних сил.

Олег Яценко розповів, що громадською антикорупційною експертизою виявлено тенденцію спрямовування коштів львівської “мовної” програми на малоефективні заходи, серед іншого пов’язані з фінансуванням власних чи партійних проектів депутатів обласної ради. Ці ініціативи депутатів прямо прописано в протоколах профільних комісій обласної ради, зокрема, від 7 липня 2011 р., 19 листопада 2012 року тощо.

Експерт Інформаційно-аналітичного центру «Логос» повідомив, що у зверненні та документах, які до нього додаються, обґрунтованоявний конфлікт інтересів через поєднання представником “Фронту Змін” Орестом Шейкою керівництва профільною гуманітарною комісією Львівської обласної ради та бізнесової діяльності, пов’язаної з освоєнням “мовних” коштів Львівщини, розподілених за участі цієї комісії.

Яценко наголосив, що керівників опозиції громадські організації інформують, що за результатами моніторингу встановлено, що ТзОВ “Компанія Гердан” всупереч акту виконаних робіт від 17 серпня 2012 року досі не виготовила поліграфічні каталоги, які становили більшу частину бюджету профінансованої на суму 99,9 тисяч гривень виставки сучасного мистецтва (захід №4 “мовної” програми), яку в червні 2012 року було безплатно експоновано у Львівському палаці мистецтв.

Також за словами експерта учасники громадської антикорупційної експертизи наводять інший приклад використання О.Шейкою своєї депутатської діяльності у корисливих цілях, стверджуючи, що Орест Шейка у листопаді 2012 року “провів” через свою депутатську комісію, особисто озвучив і пролобіював на сесії рішення обласної ради про збільшення фінансування іншого заходу програми (№14, “Сторінки історії”), який вже виконувала очолювана ним компанія. Громадські організації та експерти стверджують, що «станом на 8 січня 2013 року, попри акт виконаних робіт, відповідальне управління Львівської ОДА досі не отримало від ТзОВ “Компанія Гердан” 1700 комплектів нібито випущених широкоформатних двосторонніх плакатів з історії України, хоча О.Шейка презентував плакати ще 1 листопада 2012 року на заході до річниці ЗУНР».

У листі лідерів опозиції закликали взяти під особистий контроль дотримання антикорупційних стандартів при реалізації місцевих цільових програми щодо розвитку української культури, мови, історичної свідомості; ініціювати припинення позаконкурсного фінансування коштом розвитку української мови власних чи партійних проектів, пролобійованих депутатами місцевих рад; звільнити з посади голову депутатської комісії О.Шейку через конфлікт інтересів і корупційні правопорушення.

Під зверненням підписалися також підписалися Тарас Гривул, кандидат історичний наук, один з упорядників плакатів, які взявся друкувати і досі не випустив О.Шейка, голова ВМГО «Студентське братство» Дмитро Жданов, Святослав Грабовський, представник ВГО «Рух добровольців “Простір Свободи”, голова правління ЛОМГО «Учнівське братство» Віталій Іванов та представниця «Союзу Українок» Віра Боженко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ