Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутатська комісія Львівської облради з питань культури та духовного відродження обговорила питання збереження старовинних дерев’яних церков

Цього року на Львівщині згоріло уже 6 дерев'яних церков. Тому сьогодні з цього приводу зібралась депутатська комісія з питань культури, духовного відродження, засобів масової інформації та туризму обласної ради. За мету депутати поставили собі проаналізувати ситуацію та вжити запобіжних заходів задля збереження унікальних пам'яток української архітектури від вогню. Повідомили в прес-службі Львівської обласної ради.
Запрошений на зустріч директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький нагадав, що дерев'яні церкви як витвір мистецтва збереглись лише в Україні. Навіть у часи Радянського Союзу ці церкви мали державну охорону, а інтелігенція заради збереження йменувала їх музеями атеїзму. З настанням незалежності церкви перейшли від держави у руки церковних громад. Звідси і пішли основні біди зі збереження дерев'яних пам'яток мистецтва. Неукладення угод між владою та церковними громадами призвело до безвідповідальності обох сторін. Також, будуючи нові церкви, деякі громади підпалюють старі дерев'яні, розпродуються унікальні старовинні іконостаси та ікони. Буває і таке, що старі ікони спалюють самі парафіяни, бо вважають, що ікона має бути лише в церкві, і не може бути в музеї. Таку позицію займають пастори цих громад, забуваючи про те, що наприклад Андрей Шептицький чи Тарас Шевченко займались збиранням ікон задля збереження національних святинь.
Часом дерев'яні церкви стають жертвами міжконфесійних конфліктів. Для прикладу, дві останні пожежі, внаслідок яких згоріли дерев'яні церкви, мали причиною займання занесення вогню ззовні. За цим фактом були заведені справи у міліції та прокуратурі. І хоч винні не знайдені, сьогодні слідство припинене.
Страшно усвідомлювати, що за період незалежності зруйновано більше дерев’яних церков, ніж за період радянської влади. Для прикладу, за весь час тоталітарного режиму згоріло 2 дерев'яні церкви, натомість у 2002 році - 7 церков, у 2003 - 9 церков, 2004 - 5 церков, минулого року - три церкви і цьогоріч відбулось уже 6 пожеж. Такі цифри оприлюднив перший заступник начальника ГУ МНС у Львівській області Іван Дідух. Він розповів, що його управління постійно надає приписи церковним громадам щодо усунення можливих причин пожеж в церкві, та більшість цих засторог ігноруються. Найчастіше парафіяльні громади ризикують спалити дерев'яну церкву через самовільне проведення електрообладнання та необережне поводження з вогнем (не гасять кадило, залишають горіти свічки чи лампадки).
За результатами зустрічі депутатська комісія дійшла згоди, що необхідно в тижневий термін провести інвентаризацію існуючих дерев'яних пам'яток архітектури державного значення з врахуванням знищених. Наступного четверга, маючи таку інформацію, комісія зможе зайнятись розробкою регіональної програми по збереженню пам'яток дерев'яного мистецтва Львівщини, і передбачити необхідне фінансування уже на наступний рік. Запорукою захисту церков повинні стати угоди між церковними комітетами та місцевими радами. Користувачі унікальними будівлями повинні мати охоронні зобов'язання і чітко визначену особисту відповідальність. А якщо церква пустує, вона може стати музеєм, в якому розповідатимуть про вивезених українців у Сибір, про жертв НКВДистів чи про героїчно загиблих воїнів УПА.
На думку голови комісії Марії Христинич, сьогодні варто провести розмови з усіма ланками влади - і головами РДА, і головами районних та селищних рад щодо кричущої ситуації зі збереження унікальних дерев'яних церков. Згідно із Законом, влада повинна берегти пам'ятки архітектури. Окремо варто попросити керівників конфесій провести семінари з священиками аби розповісти їм про роль дерев'яної церкви у ІІІ тисячолітті і її цінність. Також важливо звернутись до керівників міліції та прокуратури з проханням відновити розслідування про згорілих церквах.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ