Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати ЛОР звернуться до парламенту та Президента щодо визнання голодомору геноцидом проти українського народу

Депутати Львівської обласної ради ініціюють звернення до парламенту та Президента щодо визнання голодомору геноцидом проти українського народу.
Так, член фракції БЮТ Остап Федоришин запропонував надіслати на сесію ВРУ, на якій, очевидно, розглядатиметься питання, телефонограму від ЛОР: „Знаючи настрої антикризової коаліції, дуже багато із народних депутатів намагатимуться блокувати прийняття цього питання, тому Львівська облрада має сказати своє слово. Треба, щоб кати, які вчинили таке з українським народом, знали, що визнання голодомору геноцидом – це лише початок визнання злочинів комуністів, а наступним буде питання колективізації, знищення церкви, виселення кримських татар, операція „Вісла”.
До ініціативи БЮТу долучилась також фракція ВО „Свобода”. Як наголосила депутат Ірина Сех, „Свобода” вважає одним із найвизначальніших кроків Президента його ініціативу щодо визнання голодомору геноцидом. Разом з тим, за її словами, винесений проект має низку недоліків, зокрема, в ньому йдеться, що за заперечення факту геноциду нестимуть адміністративну відповідальність, у той час, як треба запровадити кримінальну відповідальність, а також уникається питання політико-правової відповідальності виконавців та замовників цього страшного злочину, адже такий резонансний злочин не може мати строку давності.
Під час трьох голодоморів 1921-23 рр., 1932-33 рр. і 1946-47 років, які зачепили Північну, Східну, Центральну та Південну Україну, загинуло більше 15 мільйонів людей.
Голодомор 1932-33 року був скерований проти українського селянства, яке становило на той час 87% від усієї чисельності населення України. Голод був потрібний Сталіну, щоб загнати українське село до колгоспів. Українські втрати 1932-33 рр. становили, за оцінками дослідників, не менше 10 млн чоловік. Щоб приховати точну цифру втрат від штучно створеного Москвою голоду в Україні, більшовицькі комісари після 1933 р. знищували "Господарські книги" та "Книги записів актів громадського стану на 1933 р."
Уперше слово «Голодомор» вжив у своїй книзі «Жовтий князь» 1963 року Василь Барка. Перші книжкові видання про голодомор були надруковані на Заході.
1983 року комісія американського конгресу під керівництвом Джеймса Мейса вперше вжила слово «геноцид». Лише у 1983 році свою мовчанку про Український голокост американці, нарешті, припинили, утворивши Спеціальну комісію Конгресу з дослідження голодомору. У 1988 році Конгрес США визнав Голодомор 32-33 років актом геноциду.
До 60-х роковин трагедії голодомору в 1993 році повна копія дослідницьких матеріалів Комісії Конгресу США була урочисто передана Верховній Раді України. Однак і досі до цих документів не мають доступу українські вчені й дослідники. За зверненням Київського Товариства "Меморіал" і за сприяння української діаспори в серпні 2001 року отримано нову копію цих матеріалів. Але 200 аудіокасет - живих свідчень про голодомор - так і залишились недоступними в підвалах Верховної ради.
Декларація ООН 2003 року визнала український Голодомор. Цю декларацію підтримали представники 63 країн світу.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ