Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Депутати Львівської міськради звернулися до Президента, прем’єра та голови НКРЕ із застереженням не допустити погіршення ситуації на теплопостачальних підприємствах

Сьогодні, 22 червня, депутати Львівської міської ради прийняли звернення до Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра України Юрія Єханурова, голови НКРЕ Кальченка В.М. – повідомили у відділі громадських зв’язків Львівської міської ради.
Текст звернення подаємо повнотекстово:
„Львівська міська рада застерігає Уряд України від вчинення дій, що можуть призвести до значного погіршення ситуації на підприємствах тепло-, водопостачання і водовідведення (теплокомуненерго) міст України.
Постанови НКРЕ №1272 від 30.12.2005 та №396 від 30.03.2006, що регламентують підвищення цін на природний газ, основним споживачем якого серед підприємств житлово-комунального господарства є підприємства теплокомуненерго, вже завдали багатомільйонних збитків підприємствам галузі внаслідок того, що діючі тарифи розрахувалися виходячи з попередніх цін на природний газ. Постановою Кабінету Міністрів України № 605 від 29.04.2006 передбачене ще одне підвищення ціни на 50% з 1 липня 2006 року. Якщо це відбудеться, в України з'явиться кілька десятків міст, де опалювальний сезон не зможе розпочатися взагалі.
Діюче законодавство (зокрема, пункт 8 статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги») передбачає, що «у разі зміни цін/тарифів на послуги/товари центральними органами виконавчої влади, які призвели до непередбачених витрат виконавців/виробників, центральні органи виконавчої влади зобов'язані відшкодувати в повному обсязі збитки, зумовлені такими змінами, протягом поточного фінансового року та до затвердження нового бюджету».
Таким чином, державний бюджет України мав би передбачати компенсацію дворазового підвищення ціни на природний газ для підприємств теплокомуненерго. Разом з тим жодної компенсації величезних збитків комунальних підприємств минулого року запроваджено не було, і на сьогодні підприємства галузі потерпають значних фінансових втрат від вказаних постанов Національної комісії з питань регулювання енергетики (НКРЕ). Львівська міська рада вважає недопустимою практику перекладання фінансового тягаря внаслідок підвищення цін на енергоносії на місцеве самоврядування та населення.
Львівська міська рада підтримує позицію Асоціації міст України та громад, яка полягає в тому, що необхідно чітко визначити повноваження та відповідальність органів державної влади і органів місцевого самоврядування за розробку та реалізацію прозорої і цільової тарифної політики у сфері житлово-комунального господарства. З цією метою підготовлено відповідні пропозиції Асоціації щодо виходу із соціально-економічної кризи, яка складається й містах та громадах внаслідок стрімкого підвищення цін на енергоносії.
Звертаємось до Вас з проханням негайно ініціювати засідання РНБО України за участі представників Асоціації міст України та громад, на якому обговорити зазначені вище питання. Це дозволить упередити негативні наслідки неминучого загострення соціально-політичного становища в Україні.
Просимо Вас також зобов'язати відповідні органи виконавчої влади вжити всіх передбачених законом заходів з компенсації завданих виробникам та виконавцям комунальних послуг збитків.”
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ