Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати намагаються привласнити державні квартири

Депутати Верховної Ради, яким минулого року виділили службове житло, хочуть перевести його у свою приватну власність. У Верховній Раді зареєстровано проект постанови "Про врегулювання правового режиму житла, наданого народним депутатам".

Текст документа на парламентському сайті відсутній, але газета "Дело" з'ясувала, що в ньому йдеться про приватизацію службового житла в Києві, яке влітку минулого року отримали 17 народних депутатів.

Один із ініціаторів документа про приватизацію службового житла - депутат із Партії регіонів Юлія Ковальова підтвердила, що в зареєстрованій, але неопублікованій постанові парламенту йдеться про 17 квартир, які торік були передані народним депутатам у якості службових.

Депутат пояснила, що на такий радикальний крок - переведення казенного житла в приватну власність - Верховну Раду підштовхнула відсутність коштів для створення умов проживання народних обранців у цих квартирах.

"У держави немає коштів, щоб облаштувати ці квартири: закупити меблі, сантехніку, усе, що дозволить вселитися в ці квартири. Щоб створити в них умови для проживання, на кожну квартиру потрібно від 110 до 150 тис. грн.", - каже Ковальова.

Минулого року голова регламентного комітету Олександр Єфремов (Партія регіонів) заявляв, що житло для депутатів побудоване, але потрібно ще 2,44 млн. грн. на оснащення квартир усім необхідним аж до посуду.

"У Верховної Ради накопичилася дуже висока кредиторська заборгованість, і коштів на облаштування цього житла немає", - підтверджує голова підкомітету з матеріально-технічного забезпечення Верховної Ради Василь Кравчук.

Вирішенням проблеми, відповідно до проекту постанови, може стати передача службових квартир у приватну власність депутатів, які самі доведуть їх до ладу.

При цьому співавторами постанови виступають народні депутати, які претендують на державне житло.

Як відомо, у липні минулого року між 120 депутатами було розіграно 17 квартир на вул. Срібнокільській, 24 у Києві. Шляхом жеребкування власниками житла стали 8 депутатів із фракції Партії регіонів, 4 від БЮТ і 1 комуніст. Ще 4 ордера без проведення лотереї були віддані депутатам, які мають пільги у зв'язку з інвалідністю, участю в бойових діях і т.д.

Від початку планувалося, що квартири перейдуть у власність депутатів. Так заведено: іногородні депутати можуть отримати квартири чи грошову компенсацію на придбання житла. Однак торік через кризу таку пільгу визначили накладною для держбюджету.

Через 4 місяці після жеребкування Єфремов зареєстрував постанову про переведення цих депутатських квартир у статус службових. Парламент 352 голосами його підтримав. З тих пір квартири залишаються незаселеними.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ