Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати НУНС хочуть заборонити Януковичу звільняти губернаторів

Учора (22 лютого) народні депутати фракції НУНС оскаржили в Конституційному суді право президента звільняти голів облдержадміністрацій без подання Кабміну. На їхню думку, положення закону "Про місцеві державні адміністрації", що передбачають цю процедуру, а також обмежують час перебування губернаторів на посаді терміном повноважень президента, не відповідають Конституції. Тим часом самі губернатори не бачать в цьому проблеми. Повідомив «КоммерсантЪ-Україна».

 

У повідомленні зазначається, що подання про невідповідність Конституції деяких положень ст. 8 і 9 закону "Про місцеві державні адміністрації" зареєстроване вчора в Конституційному суді (КС). Його підписали 50 народних депутатів фракції "Наша Україна – Народна самооборона" (НУНС). Вони вказали на той факт, що дані положення обмежують повноваження голів облдержадміністрацій терміном повноважень президента, а також надають главі держави право припиняти повноваження губернаторів без подання Кабінету міністрів. "Законом "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року внесено істотні зміни в конституційний статус президента і Кабінету міністрів у частині розширення повноважень уряду у сфері виконавчої влади та суттєвого звуження з цих питань повноважень глави держави", – йдеться у зверненні депутатів до КС.

Як відомо, зміни до Конституції, які набули чинності 1 січня 2006 року, позбавили главу держави права звільняти голів місцевих державних адміністрацій з власної ініціативи - для цього необхідно подання уряду. Крім того, термін повноважень голів місцевих адміністрацій не залежить від терміну повноважень президента.

 

Тим часом у Законі про місцеві держадміністрації ці зміни не відображені.
"Беручи до уваги завершальний етап президентських виборів в Україні, в результаті яких на посаду вступить новообраний президент України, що може знову привести до дестабілізації всієї системи виконавчої влади та протистояння президента і Кабінету міністрів, просимо конституційне провадження щодо нашого конституційного подання визнати невідкладним", – наголосили в документі депутати.

Ініціатор подання Анатолій Матвієнко чекає від суду чіткої відповіді. "Або голови держадміністрацій звільняються за поданням уряду, або без нього, – каже він. – Оскільки зараз до виконання обов'язків приступає новообраний президент, я зацікавлений в тому, щоб він міняв цих людей за поданням Кабміну".

Разом з тим губернатори не вбачають небезпеки в існуванні оскаржених в КС норм. "Я не бачу в цьому ніякої проблеми, – заявив голова Одеської ОДА Микола Сердюк. – Проблема в іншому – треба якомога швидше сформувати коаліцію і новий Кабінет міністрів. Хай потім призначають нових губернаторів, або залишають тих, кого вважатимуть за потрібне. Так що проблема не в нас, проблема в тому, щоб була нова коаліція ".

У Партії регіонів вважають, що, подаючи таке подання до КС, їхні колеги з НУНС керувалися політичною доцільністю. "Є передчуття, що їх люди – губернатори, на яких вони впливають, – можуть бути виведені з влади, тому вони і турбуються, – сказала заступник голови комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Черноморов (Партія регіонів). – Поки я бачу тільки те, що вони хочуть вирішити це питання з погляду своєї вигоди".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ