Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати облради вимагають від Осуховського публічного пояснення вчинення акту вандалізму над пам’ятником Шевченку у Білому Борі

Депутати Львівської обласної ради вимагають від генерального консула Республіки Польща у Львові Вєслава Осуховського публічного пояснення вчинення акту вандалізму в українській освітній установі у Польщі та спаплюження пам’ятника Шевченкові. Зі схожими пропозиціями виступили депутати ЛОР Олег Немчінов, Ростислав Новоженець та Лев Захарчишин. Окрім того, була пропозиція створити робочу групу для вияснення деталей цього інциденту.
Нагадаємо, у суботу, 28 жовтня 2006 р., у Білому Борі (Західне Примор'я, Польща), як повідомив сайт УГКЦ, було попсовано пам’ятник українського поету Тарасу Шевченку. Невідомі зловмисники вималювали пам'ятник фарбою та понаписували на ньому різні принизливі написи.
Пам'ятник, який є даром українського народу українцям, які проживають у Польщі, був поставлений у 1991 р. біля комплексу українських шкіл у Біломому Борі. Автором проекту пам'ятника у формі козацького хреста є Анатолій Ігнащенко. Пам'ятник виконав у Києві різьбяр Василій Бородай, а посвятив його теперішній Архієпископ і Митрополит, Кир Йоан Мартиняк.
Kожного року біля білобірського пам'ятника Шевченку відбуваються центральні Шевченківські святкування за участю офіційних представників державної влади Польщі і України. На торжествах, крім шкільної молоді, присутні також українці, які проживають на західних і північних землях Польщі від 1947 р., тобто від злочинного виселення з рідних земель в часі т.зв. Акції Вісла.
Побіч українського шкільного комплексу у Білому Борі побудована греко-католицька церква, яку проектував проф. Юрій Новосільский та єпархіальний реколекційний осередок. Кожного року, при нагоді Празника Різдва Пресвятої Богородиці, у Білому Борі відбувається великий відпуст, на який приїжджають прочани з усіх греко-католицьких парафій у північно-західній Польщі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ