Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати облради запропонували створити біля Львова Стільський національний природній парк

На сьогоднішній сесії Львівської обласної ради було прийнято рішення внести до Президента України Віктора Ющенка клопотання про створення на території Львівщини Стільського національного природнього парку.
За словами ініціатора клопотання, депутата облради Лариси Федорів, причинами створення парку є унікальна історична пам’ятка на Львівщині – Стільське горбогір’я. Як розповіла Федорів, Стільське горбогір’я, яке розташоване між містами Львів, Миколаїв та Новий Розділ і майже суцільним лісовим масивом простягається від Липників, Старого Села до річки Дністер, є унікальною природною місцевістю, найбільш лісистою частиною Опілля.
„Тут також є грандіозне Стільське городище 8-11 століть – рештки найбільшого у Європі ранньосередньовічного міста, – каже Федорів. – Площа укріпленої частини городища становить 250 гектарів, а довжина земельних оборонних укріплень – 10 кілометрів. Такій укріпленій системі не було аналогів у тогочасній Європі. Загальна укріплена площа Стільського граду у 25 разів перевищувала площу тогочасного Києва та інших розвинених міст Європи”.
За словами Федорів, в найближчих околицях городища, у радіусі 10 кілометрів, зафіксовано більше трьох десятків поселень, курганні та без курганні некрополі, язичницькі святилища, християнські печерні храми та келії монахів-скитників. Унікальним явищем тогочасної Європи є водний шлях довжиною 11 кілометрів, споруджений у 10 столітті на річці Колодниці і призначений для руху човнів від Дністра до Стільського граду. Усі ці пам’ятки становлять рештки єдиного величезного мегаполісу загальною площею 200 квадратних кілометрів.
Збереглись тут також архітектурні пам’ятки 17-20 століть (церкви, костели, плебанії, палаци, руїни старовинних замків, традиційна сільська і містечкова забудова), традиційний уклад сіл та навіть цілі містобудівельні структури середньовічних містечок.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ