Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати Одеської міськради готові забрати до себе пам’ятник Воїну-визволителю, якщо владоможці Львівщини його демонтують

Одеська обласна організація Прогресивної соціалістичної партії України (ПСПУ) має намір винести на розгляд сесії Одеської обласної ради проект рішення про захист пам'ятника радянському воїну-визволителю у Львові. Про це повідомила лідер облорганізації ПСПУ Ольга Соловенко, – передає «Репортер Одеси» з посиланням на «Новий регіон».
За словами Ольги Соловенко, проект рішення передбачає комплекс заходів щодо захисту пам'ятника. Зокрема, депутатам буде запропоновано прийняти звернення до Верховної Ради з вимогою розпустити Львівську облраду, а також заборонити на території Львівської області діяльність неофашистських партій та організацій.
«Також ми будемо домагатися того, щоб у Львові були знесені всі пам'ятники та пам'ятні знаки, встановлені на честь бандерівців, і перейменовані вулиці, яким присвоєні імена фашистів», – заявила Ольга Соловенко.

ПСПУ має намір закликати депутатів до економічної блокади Львова – заборони на оздоровлення та відпочинок львівських туристів в одеських здравницях, відмова від товарів, вироблених львівськими підприємствами.

У той же час депутати міськради, які представляють партію «Родина», мають намір врятувати пам'ятник Воїну-визволителю, який може знести влада Львівщини. За словами Світлани Фабрикант, якщо влада Львова ухвалить рішення про демонтаж монумента, одеські депутати мають намір забрати його в свій регіон.

Нагадаємо, що депутати Львівської облради 9 квітня звернулися до міського голови Стрия та депутатів Стрийської міської ради про демонтаж пам'ятника Радянському воїну-визволителю, що у центрі міста. Відповідний депутатський запит Олега Панькевича від ВО «Свобода» підтримали 72 депутати ЛОР.
Подаємо текс звернення у повному обсязі: «Наприкінці 60-х років минулого століття в центрі історичної забудови міста Стрия, на площі Ринок, було споруджено пам'ятник радянському воїну-«визволителю» як одному зі засобів політичної пропаганди того часу.

За часів незалежної Української Держави стало можливим правдиве тлумачення історичних подій, пов'язаних з діяльністю окупаційної радянської влади у Західній Україні і на Стрийщині, зокрема. На цей час пам'ятник не входить до переліку пам'яток історії та культури, що перебувають на обліку Управління охорони історико-культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації та перебуває у незадовільному стані.

На нашу думку, пам'ятник «визволителю» у центрі Стрия символізує агресивний мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, а руйнує історико-архітектурне середовище площі Ринок, забудова якої сягає ХVII–ХIХ ст. На місці, де встановлено монумент, немає жодних захоронень, а також пам'ятник не має меморіального значення і не прив'язаний до конкретних історичних подій, що відбувалися на Стрийщині.

Поряд з тим пам'ятка радянської епохи має негативний вплив на формування національної свідомості, принижує гідність українців та пам'ять про людей, які загинули у боротьбі з московськими окупантами за волю України.
Вважаємо, що усунення цього пам'ятника з площі Ринок допоможе відновити планувальну структуру площі відповідно до кадастрових карт чинної забудови і стане одним з актів утвердження надалі питомих національно-державних символів.
Зважаючи на зазначені факти, звертаємось до Вас із вимогою ухвалити рішення про демонтаж пам'ятника радянському воїну-«визволителю» з центральної частини Стрия, а також пропонуємо використовувати його надалі як експонат у Музеї радянського тоталітаризму».

Водночас 10 квітня Львівська обласна рада ухвалила рішення № 868 «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні». У ньому, зокрема, органам місцевого самоврядування рекомендовано «провести інвентаризацію архітектурно-будівельних об׳єктів (пам'ятники, обеліски, стели, барельєфи тощо), які містять символи тоталітарного комуністичного режиму, та, відповідно до чинного законодавства, ініціювати демонтаж тих із них, котрі не належать до об’єктів культурної спадщини та не охороняються законом».

Довідка.


Рішення № 868 від 10 квітня 2009 року «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні»:

«На виконання рішення Львівської обласної ради від 09.12.2008 р. № 777 «Про організацію підготовки звернення до Верховної Ради України щодо проекту Закону України «Про заборону комуністичної ідеології», керуючись ч. 2 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та враховуючи висновок тимчасової комісії з підготовки питання «Про звернення до Верховної Ради України щодо проекту Закону України «Про заборону комуністичної ідеології», створеної відповідно до розпорядження голови обласної ради від 17.12.2008 р. № 2613, Львівська обласна рада

В И Р І Ш И Л А:
1. Звернутися до Президента України та Верховної Ради України щодо законодавчої ініціативи подання проекту Закону України «Про правову оцінку злочинів тоталітарного комуністичного режиму на території України» (звернення додається).

2. Звернутися до Управління СБУ у Львівській області (С.Курман) із проханням, відповідно до Указу Президента України від 23.01.2009 р. № 37/2009 «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні», розсекретити інформацію про діяльність Львівського обласного відділу 2-Н та інших структурних підрозділів НКВД, МДБ, КДБ, які здійснювали репресії на території колишньої Дрогобицької і Львівської областей проти цивільного населення, воїнів УПА та українського підпілля.

3. Підтримати прийняття Закону України «Про заборону комуністичної ідеології та ліквідацію символів тоталітаризму і комуністичного режиму».

4. Рекомендувати районним радам, виконкомам сільських, селищних та міських рад Львівської області:

4.1. Сприяти комунальному підприємству Львівської обласної ради «Доля» у виявленні невідомих поховань та гідному перепохованню останків учасників Другої світової війни.

4.2. Провести інвентаризацію архітектурно-будівельних об׳єктів (пам'ятники, обеліски, стели, барельєфи тощо), які містять символи тоталітарного комуністичного режиму, та, відповідно до чинного законодавства, ініціювати демонтаж тих із них, котрі не належать до об’єктів культурної спадщини та не охороняються законом.

5. Львівській обласній державній адміністрації (М.Кміть) активізувати діяльність обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення жертв війни та політичних репресій щодо пошуку й інвентаризації місць поховань (кладовищ та окремих могил) жертв репресій, учасників бойових дій, воїнів Другої світової війни.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на голову обласної ради М.Сеника.
Голова обласної ради Мирослав Сеник».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ