Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Депутати взялись рятувати пам`ятку на пл. Міцкевича, 9 у Львові

На засіданні постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради депутати розглянули ситуацію, що склалася довкола пам’ятки національного значення на площі Міцкевича, 9 у Львові, повідомила прес-служба Львівської облради.

З інформацією виступивОлег Микитакерівник Львівської обласної організації Національної спілки художників України, що є власником  приміщень та фундаментів будівлі. Він, зокрема, зазначив, що, починаючи з травня 2013 року на території на площі Міцкевича, 9 ведуться незаконні будівельні та земляні роботи. Ці роботи, як зазначив Олег Микита, здійснюють на замовлення ТзОВ „Центр розвитку нерухомості”, яке є власником земельної ділянки.

Про всі ці роботи Львівська обласна організація Національної спілки художників України повідомляла відповідні органи. Однак усі звернення залишились без належного реагування. Також комісія, створена у Міністерстві культури України, днями має розглянути лист-подання відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА про виключення житлового будинку ХІХ ст., пам’ятки архітектури національного значення на площі Міцкевича, 9 у Львові, з реєстру об’єктів культурної спадщини.

Розглянувши та обговоривши це питання, депутати вирішили підтримати звернення Львівської обласної організації Національної спілки художників України щодо необхідності збереження та відновлення цієї пам’ятки.

Окрім того, депутати звернуться до Міністра культури України, Міністра внутрішніх справ та Генерального прокурора України щодо вжиття заходів для припинення руйнування культурної спадщини Львова та проведення перевірки законності приватизації земельної ділянки під житловим будинком ХІХ ст., пам’яткою архітектури національного значення, що на площі Міцкевича, 9 у Львові. За словами депутата Львівської обласної ради, члена комісії Ореста Шейки, Львів уже має „досвід”, коли на місці зруйнованої пам’ятки на площі Міцкевича, 10, була споруджена банківська будівля, яка спотворює обличчя пам’ятки світової спадщини ЮНЕСКО – центру Львова.

Також комісія ухвалила рішення доручити відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА відкликати лист-подання до Міністерства культури України щодо виключення житлового будинку ХІХ ст. пам’ятки архітектури національного значення на площі Міцкевича, 9 у місті Львові з реєстру об’єктів культурної спадщини як такого, що суперечить чинному законодавству України та її міжнародним зобов’язанням перед ЮНЕСКО.

Разом із тим, депутати доручили відділу культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА довести позицію постійної комісії Львівської обласної ради до відома Міністерства культури України, його структурних підрозділів, робочих груп та експертних комісій.

Додамо, що у час, коли проходило засідання комісії, було здійснено  спробу незаконного демонтажу елементів фундаменту споруди. За фактом вчинення протиправних дій викликали міліцію та повідомили персонально начальника Головного управління МВС України у Львівській області Дмитра Загарію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ