Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати ЄС ініціюють план будівництва шкіл та садочків Львова до 1 вересня 2022 року

Львів досі не має плану та мережі створення нових закладів освіти. Законодавство зобов'язує органи влади на місцях затвердити такі плани до 2024 року.

Сьогодні на сесії Львівської міської ради депутати Європейської Солідарності заявили про необхідність сформувати перспективну мережу закладів освіти м. Львова до 1 вересня 2022 року. 

Відповідне звернення фракції озвучила депутатка ЄС Наталія Сомик. 

Наталія Сомик

За її словами, зараз директори шкіл у Львові стали заручниками ситуації: класи переповнені, батьки обурені 
У Львові учні навчаються у переповнених класах. Так, станом на 2021-ий у великій кількості освітніх установ міста середня наповнюваність класів перевищує нормативних 30 учнів, а це є грубим порушенням  Закону України «Про освіту». 

Якщо не вжити дієвих заходів, з 1 вересня 2024 року такі порушення будуть у більшості шкіл міста. У деяких школах запроваджена друга зміна. Директори шкіл є заручниками ситуації, яка викликає обурення у батьків дітей, оскільки у Львові не забезпечені належні умови навчання. 

“Стаття 12, пункт 2 Закону України «Про повну загальну середню освіту» гарантує, що кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів та більше 24 учнів, які здобувають початкову освіту (набирає чинності з 1 вересня 2024 року); 30 учнів, які здобувають базову чи профільну середню освіту (діюча вимога). Відповідно до пункту 3, кількість учнів у навчальних закладах має відповідати вимогам санітарного законодавства та не може порушувати права учнів (педагогічних працівників) на належні, безпечні та здорові умови навчання (праці)”, - зазначила депутатка Наталія Сомик.    

На сесії депутати звернулися із проханням доручити відповідним структурним підрозділам виконавчої влади ЛМР забезпечити виконання норм Закону України «Про повну загальну середню освіту у частині зобов’язань засновника освітніх установ. 

"1.Вжити заходів щодо збирання , оброблення  і використання  статистичної інформації у сфері освіти задля визначення потреби у відкритті додаткових класів та груп.

2.Сформувати перспективну мережу закладів освіти м. Львова до 1 вересня 2022 року. 

3.До 1 вересня 2024 року подати на затвердження Львівській міській раді плани формування мережі закладів освіти.

4.Визначити причини та фактори ризику невідповідності наявності освітніх установ вимогам чинного  законодавства, спричинених  демографічними показниками розвитку та новими забудовами  у розрізі мікрорайонів.

5.Визначити та зарезервувати місця під будівництво освітніх установ для забезпечення права на доступність та безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у місті Львові.

6.Забезпечити будівництво, створення, реорганізацію  освітніх установ задля задоволення потреб мешканців Львова", - йдеться у зверненні фракції ЄС.

Публікація у рамках Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ