Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Державна міграційна служба: голодування сомалійців - це на публіку

Звільнення сомалійських мігрантів, які оголосили голодування у пункті тимчасового утримання іноземців «Журавичі» на Волині, неможливе.

Про це повідомили Радіо Свобода у Державній міграційній службі України.

Директор Департаменту в справах біженців Державної міграційної служби України Наталя Науменко підтвердила, що затримані відмовилися від харчування в їдальні. Однак, за її словами, вони систематично отримують посилки з їжею.

«Тому, з моєї точки зору, це голодування більше на публіку. Історія починається з того, що особи дізналися про те, що вони відповідно до нового законодавства, яке набуло чинності 25 грудня минулого року, будуть утримуватися у такому пункті не півроку, як було раніше, а рік. Звичайно, виникає логічне питання, що протягом цього періоду вони могли кілька разів спробувати перетнути кордон у напрямку заходу. І таким чином дістатися своєї мети – європейських країн. Тому все почалося з того, що їх не задовольнив термін перебування у пункті й вони запропонували адміністрації пункту звернутися з позовом до суду, щоб скоротити їх термін перебування у цьому закладі. Це звичайно є безпідставним», – сказала вона.

Наразі у пункті тимчасового утримання іноземців «Журавичі» під вартою в очікуванні на депортацію перебувають 58 мігрантів із Сомалі. Вони були затримані за незаконний перетин кордону України або за незаконне перебування на території України в кінці грудня 2011 року. Сомалійці голодують на знак протесту проти затримання на строк до одного року «з метою депортації» за рішенням суду, винесеного у грудні минулого року.

У Державній міграційній службі України кажуть, що мають в першу чергу встановити, чи справді затримані є сомалійцями. Оскільки часто громадяни інших африканських країн видають себе за сомалійців, оскільки громадян цієї країни з України не депортують.

«Якщо буде встановлено, що мігрант приїхав із Сомалі, то будуть прийматися довгострокові рішення по кожному окремо. Але вони не будуть в жодному разі видворятися в Сомалі. Якщо буде встановлено, що ця особа приїхала з іншої африканської країни і видає себе за сомалійця, тоді стосовно такої особи буде проводитися ідентифікація, документування і повернення до країни-походження, якщо на це будуть підстави», – пояснила Наталія Наумова.

У листі до міністра внутрішніх справ України Amnesty International закликала українську владу виконати свої зобов'язання, гарантуючи сомалійцям доступ до справедливої процедури надання статусу біженця і додаткового захисту, якщо вони не можуть бути визнані як біженці.

Правозахисна організація Amnesty International заявляє, що серед затриманих третина – це, ймовірно, діти. Натомість Наталя Науменко запевнила, що всі особи поміщалися до пунктів як повнолітні особи.

У Державній міграційній службі переконують, що Україна дотримується усіх резолюцій ООН щодо громадян, які заявляють, що вони виїхали із Сомалі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ