Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Державна митна служба України спонукає декларантів митних вантажів до хабарництва – Теодор Дяків

Державна митна служба України тричі намагалася ввести в дію наказ про проведення екзаменів для декларантів митних вантажів, однак цей наказ не є законодавчо обґрунтованим і порушує права митних брокерів. Про це сьогодні під час засідання прес-клубу повідомив голова Асоціації платників податків Львівщини Теодор Дяків.

За його словами, сьогодні в Україні є 1 852 підприємства, які займаються декларуванням митних вантажів, на цих підприємствах працює понад 17 тисяч людей, а введення для них екзаменів значно сповільнить роботу, приведе до затримки сплати податків та до затримки технологічних циклів в економіці. Крім цього Теодор Дяків стверджує, що впровадження екзаменів може призвести до створення корупційних схем, адже, якщо брокер не склав іспиту, то його позбавляють права діяльності на 6 місяців, а за цей час він втрачає всіх своїх клієнтів, тому екзаменаційній комісії вигідно на іспиті ставити негативні оцінки, щоб брокери були змушені платити хабарі.
«Державна митна служба України вперше за історію незалежної України проігнорувала висновки органів державного управління, яким підпорядкована, і 30 грудня минулого року видала наказ, яким зобов’язала митних брокерів здавати екзамени. Починаючи з 1 січня працівники Львівської митниці, інших митниць України відмовляють в оформленні вантажів, вимагаючи надання документів, які не передбачені законодавством», - повідомив Теодор Дяків.
Нагадаємо, що у квітні 2004 року начальники регіональних митниць видали наказ про проведення екзаменів для декларантів митних вантажів. Цього ж року наказ керівника Західної регіональної митниці був скасований судом. У квітні 2008 року Голова ДМСУ свої наказом зобов’язав декларантів всіх митниць здавати екзамени. Через місяць дія наказу була припинена Головою ДМСУ через протести різних організацій, зокрема Асоціації митних брокерів України.
Теодор Дяків повідомив, що в разі відмови керівництва ДМСУ скасувати обов’язкові іспити, митні брокери України організовуватимуть протести.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ