Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Державні секретарі прискорюватимуть впровадження "Трембіти"

Інтеграція державних електронних інформаційних ресурсів до системи ʺТрембітаʺ визначена одним із KPI для державних секретарів міністерств на 2019 рік. Про це повідомляє прес-служба Державного агентства з питань електронного урядування України.

Щоб актуалізувати та прискорити цей процес, представники КМУ, Державного агентства з питань електронного урядування України та європейські експерти 14 червня провели захід для держсекретарів органів виконавчої влади, на якому обговорили впровадження системи ʺТрембітаʺ.

Одне із завдань реформи державного управління, що відбувається в Україні, – побудова сервісної держави, налагодження зручної та відкритої взаємодії громадян та державних органів. Це можливо реалізувати завдяки цифровізації державних процесів та надання адміністративних послуг.

Відкриваючи захід, Державний секретар Кабінету Міністрів України Володимир Бондаренко зазначив, що саме завдяки цифровізації система державного управління стає більш ефективною та прозорою. Україна вже розпочала масштабні цифрові трансформації та переведення публічних послуг в онлайн – уже зараз понад 125 електронних послуг доступно на Урядовому порталі. Для прискорення цих процесів необхідне впровадження національної платформи обміну даними між органами влади.

Такою платформою є ʺТрембітаʺ – система електронної взаємодії публічних реєстрів України та державних баз даних, що дозволяє відомствам та органам влади безпечно та оперативно обмінюватися необхідною інформацією для більш якісної взаємодії з пересічними громадянами та представниками бізнесу.

Окрім того, ʺТрембітаʺ дозволить структурувати державні реєстри та оптимізувати витрати на них. ʺСьогодні в Україні налічується понад 350 публічних електронних реєстрів, які перебувають у власності більш ніж 80 державних установ (міністерства, служби, агентства тощо). При проведенні аудиту даних, ініційованому Державним агентством з питань електронного урядування, в реєстрах виявлено майже 80% тотожних нетехнологічних полів. Це означає, що чимало персональної інформації про громадян дублювалося і накопичувалося у численних реєстрах. ʺТрембітаʺ дозволить мінімізувати дублювання даних і накопичення зайвої інформаціїʺ, – наголошує голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко.

За його словами, наразі система ʺТрембітаʺ вже дістала експертний висновок Держспецзв’язку про відповідність її компонентів вимогам із технічного захисту інформації, готова до експлуатації, і саме державні секретарі мають донести важливість її впровадження до керівників держорганів.

Низка державних органів вже розпочала процес впровадження ʺТрембітиʺ. За п’ять місяців 2019 року Державним агентством з питань електронного урядування України вже укладено 17 угод про підключення до системи ʺТрембітаʺ із відповідними міністерствами, відомствами та іншими органами влади. Йдеться про Міністерство юстиції, Міністерство соціальної політики, Міністерство закордонних справ, Рахункову палату, Державну міграційну службу України, Пенсійний фонд, Державну фіскальну службу та інші.

Окрім того, вже запущено в дію першу електронну взаємодію у сфері охорони здоров'я між Національною службою здоров’я та Державною службою лікарських засобів та контролю за наркотиками України, що на практиці означає понад один мільйон автоматичних перевірок даних щомісяця при реалізації програми ʺДоступні лікиʺ. Найближчими тижнями відбудуться наступні взаємодії.

У процесі впровадження ʺТрембітиʺ значну підтримку Україна здобуде від європейських проектів, адже основу системи ʺТрембітаʺ становить удосконалена естонська платформа обміну даними X-ROAD, яка є фундаментом естонського цифрового суспільства.

Система розроблена та впроваджується за підтримки проекту EGOV4UKRAINE програми ʺU-LEAD з Європоюʺ, яка фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією. Співробітники проекту EGOV4UKRAINE надають консультативну допомогу із технічного підключення до системи ʺТрембітаʺ та налагодження електронної взаємодії.

На заході перший секретар Посольства Швеції в Україні, програмний директор ʺU-LEAD з Європоюʺ від Sida Камеран Худур подякував Державному агентству з питань електронного урядування України та естонським колегам за те, що їм вдалося за короткий термін досягти значних результатів. У свою чергу, керівниця проекту EGOV4UKRAINE Марі Педак розповіла про переваги, які уже надало впровадження X-ROAD в Естонії, та про міжнародний досвід у сфері електронного урядування.

Детально про те, як саме українські державні органи мають підключатись до системи ʺТрембітаʺ, учасників заходу проінформував керівний ІТ-експерт проекту EGOV4UKRAINE Юрій Копитін.

За його словами, побудова електронної взаємодії державних органів відбувається на чотирьох рівнях – організаційному, законодавчому, семантичному й технічному. Причому організаційні задачі в цьому процесі становлять левову частку – 80%.

Державні органи повинні створити відповідні робочі групи, які здійснять аналіз нормативно-правової бази, оцінять стан інформаційних ресурсів та надання адміністративних послуг, виявлять потреби у електронній взаємодії, підготують IT-інфраструктуру, здійснять технічні заходи тощо.

Для інформаційної підтримки впровадження ʺТрембітиʺ створено сайт https://trembita.gov.ua/, на якому можна отримати вичерпну інформацію щодо системи.

Окрім того, Державне агентство з питань електронного урядування України і проект EGOV4UKRAINE регулярно проводять навчання стосовно підключення та експлуатації ʺТрембітиʺ та готові надавати консультаційну допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ