Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Державний бюджет 2012 року провалено: до загального фонду не надійшло 33,6 млрд грн - Пинзеник

Настання нового року поставило кінцеву крапку в оцінках серйозного провалу виконання державного бюджету за 2012 рік. Так прокоментував останні дані щодо виконання бюджету народний депутат України Віктор Пинзеник. Про це повідомила прес-служба нардепа.

При затвердженому законом обсязі доходів загального фонду державного бюджету України у 322,2 млрд. грн. до державної казни фактично надійшло 288,6 млрд. грн. Це, за підрахунками Віктора Пинзеника, на 33,6 млрд. (більш ніж на 10%) менше затвердженої цифри.

Приріст доходів загального фонду був схвалений у розмірі 21,2%. Фактично він виявився лише 8,6%, - констатував економіст. При цьому податкова адміністрація збільшила надходження на 2,6%, митна служба - на 8,8%. Беззаперечний «податковий рекорд» встановив НБУ. За даними, які навів Віктор Пинзеник, Нацбанк перерахував у казну на 79% більше (23,6 млрд. грн.) запланованої суми і в два рази більше, ніж у попередньому році. У грудні минулого року майже кожна четверта гривня надходжень до загального фонду йшла від НБУ. «Тривожна «податкова» активність НБУ», - резюмував політик.

Провал у виконанні доходів державного бюджету, за підрахунками Віктора Пинзеника, може мати наслідком майже подвоєння розміру дефіциту бюджету, що планувався на 2012 рік, і буде близьким до неприємних значень 2009-2010 років.

Очевидно, зазначив економіст, що непроста ситуація із казначейським рахунком упродовж останніх місяців може спричинити існування значної частини дефіциту бюджету у вигляді нездійснених проплат, невиконаних бюджетних зобов’язань. Це вже сформований дефіцитний «навіс» і до так непростого бюджету 2013 року, - зауважив Віктор Пинзеник.Очевидним, на його переконання, є і те, що бюджет 2013 року має бути переглянутий і схвалений без дефіциту. «Слід подати так необхідний економіці та громадянам країни правильний сигнал – припинення життя у борг», - наголосив політик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ