Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держкомтелерадіо стурбований зменшенням використання української мови в ефірі

Держкомтелерадіо висловив стурбованість з приводу зменшення використання української мови в ефірі національних телерадіоканалів та закликав їх “утверджувати в інформаційному просторі державний статус української мови”. Відповідне звернення опубліковане на сайті Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Держкомтелерадіо висловлює стурбованість з приводу зменшення використання української мови в ефірі національних телерадіоканалів. Про це свідчать численні звернення громадян на «гарячу» телефонну лінію відомства. Тенденцію до зменшення вживання української мови підтвердив моніторинг ефіру десяти найбільших загальноукраїнських комерційних телеканалів, який провів 7 листопада громадянський рух «Відсіч».

Так, за результатами моніторингу, частка української мови у вітчизняному телевізійному ефірі 07.11.2015 (день проведення моніторингу) становила 23 відсотки, у червні вона складала 28 відсотків. Тобто за 5 місяців ця частка зменшилася на 5 відсотків. « Українська мова зникає з телеефіру зі швидкістю 1 відсоток на місяць», - зазначають громадські активісти та вимагають не використовувати телебачення для подальшої русифікації України.

Історія знає багато прикладів, коли легковажне ставлення до рідної мови призводило до занепаду культури, укорінення комплексу національної меншовартості, і як результат - втрати державної незалежності. Новітня історія України, на жаль, дає нам приклад того, що за мовною окупацією настає військова.

Засоби масової інформації, особливо телебачення і радіо, є сьогодні одним ізнайдієвіших важелів державної мовної політики. Зменшуючи українську мову в ефірі, працівники телебачення і радіо свідомо або несвідомо демонструють суспільству легковажне ставлення до державної мови, як одного з найважливіших чинників національної самобутності Українського народу, гарантії його національно-державної суверенності.

Свою національну гідність, право на існування України  і свободу українці відстояли під час революційних подій 2013- 2014 року. Забути про це – означає забути героїв Небесної сотні, зрадити пам’ять полеглих захисників Української незалежності на сході нашої держави.

Закликаємо керівників телерадіокомпаній всіх форм власності прислухатись до громадської думки і власного сумління та зробити все від себе залежне, щоб у вітчизняному телерадіоефірі українська мова дійсно мала статус державної. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ