Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Держпродспоживслужба обстежила 4 тис. місць продажу продуктів харчування

На виконання доручення Голови Держпродспоживслужби з недопущення ускладнення епідемічної ситуації щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, які, зокрема, пов’язані із вживанням їжі швидкого приготування, фахівці Держпродспоживслужби у серпні провели рейдові перевірки близько 4 тис. місць продажу харчових продуктів, у тому числі спільно із органами місцевого самоврядування та іншими службами та відомствами.

За результатами аналізу встановлено, що майже у третині випадків реалізація продуктів здійснювалась з порушенням вимог законодавства.

Під час перевірок найчастіше виявлялись такі порушення:

- відсутність державної реєстрації операторів ринку;

- незадовільний санітарно-технічний стан приміщень;

- відсутність проточної гарячої та холодної води та системи водовідведення;

- недотримання температурного режиму при зберіганні продуктів;

- використання продуктів харчування (сировини) невідомого походження (без супровідних документів);

- недотримання дезінфекційного режиму (недостатність або відсутність дезінфекційних та миючих засобів);

- відсутність умов для дотримання правил особистої гігієни (миття та обробка рук), миття інвентарю, тари тощо;

- до роботи з продуктами харчування допускалися  особи без особових медичних книжок тощо.

У ході проведених рейдових перевірок призупинено діяльність 271 об’єктів.

Посадові особи Держпродспоживслужби притягнули до адміністративної відповідальності 95 осіб, винесли 137 приписів про усунення порушень. Також було вилучено з обігу 1939,517 кг харчових продуктів.

Крім того, працівниками Національної поліції за статтями 156, 160 КУпАП (порушення правил торгівлі, торгівля з рук у невстановлених місцях) притягнуто до адміністративної відповідальності 414 осіб.

У випадках встановлення порушень законодавства фахівцями Держпродспоживслужби надаються пропозиції та рекомендації щодо усунення недоліків при роботі з продуктами харчування, проводиться роз’яснювальна робота щодо дотримання вимог санітарного законодавства та необхідності реєстрації потужностей, відсторонення від роботи працівників, які не пройшли профілактичних медичних оглядів тощо.

У зв’язку зі спалахом гострої кишкової інфекції в м. Києві, який виник через вживання шаурми, заходам із обстеження столичних точок продажу вуличної їжі приділяється особлива увага. Наразі спалах ліквідований, нові випадки не реєструвалися, робота постачальників та реалізаторів готової продукції припинена. Точки продажу шаурми, яка спричинила масове отруєння людей – демонтовані.

За поданням Держпродспоживслужби м. Києва Департаментом міського благоустрою КМДА демонтовано 20 незаконних об'єктів, де виготовляли та продавали шаурму без дозвільної документації.

За результатами аналізу санітарно-епідемічної ситуації на адресу обласних державних адміністрації, профільних департаментів, управлінь, міських та районних адміністрацій, територіальних підрозділів Національної поліції направлено відповідні звернення з наданням конкретних пропозицій щодо недопущення ускладнення епідситуації.

За ініціативою Головних управлінь Держпродспоживслужби з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення проведено 132 засідання регіональних та місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.  

Активізовано проведення санітарно-освітньої та роз’яснювальної роботи з профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

Інформація щодо ускладнення епідситуації постійно оновлюється та оприлюднюється  офіційних сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів.

Враховуючи напружену епідемічну ситуацію щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, у тому числі пов’язаних із вживанням їжі швидкого приготування, фахівці Держпродспоживслужби продовжують активну роботу з операторами ринку харчових продуктів для недопущення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ