Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Держрезерв відчуває дефіцит зерна, зокрема на Львівщині бракує 45-50 тисяч тонн

Заступник голови ЛОДА з питань АПК Іван Стефанишин вважає абсолютно правильним рішення уряду обмежити експорт зерна. «Все зерно зараз скуплено зернотрейдерами по ціні вищій, ніж пропонував Держрезерв, водночас регіональні відділення Держрезерву ще не встигли закупити достатніх запасів. Зокрема, у нас у Львівській області є дефіцит 45-50 тис. тонн зерна. Згідно з дослідженням на маркетинговий рік, Львівщина потребує близько 250 - 260 тис. тонн зерна, з яких 162,5 тонни забезпечують індивідуальний сектор, решта 90 тис. тонн має забезпечувати Держрезерв. Поки що Держрезерв має наповнення лише 51 відсоток, тобто половину запасів – в дефіциті. Таким чином з березня і до нового врожаю ми змушені будемо купляти зерно в зернотрейдерів по значно дорожчій ціні. Зараз вихід один – змусити зернотрейдерів продати необхідні Держрезерву запаси по низькій ціні, а потім вже дозволити його експорт», - каже Стефанишин.  
Тим часом Кабінет Міністрів має намір скасувати обмеження експорту зерна після завершення закупівель зерна в державні регіональні резерви. Про це заявив прем’єр-міністр України Віктор Янукович. «Тільки ми вирішимо зернове питання, і ця ухвала буде скасована найближчим часом», - каже Янукович. Він зазначив, що Кабмін був вимушений ввести обмеження експорту зерна для забезпечення ним внутрішнього ринку, щоб не сталося так, що на початку 2007 року Держрезерв змушений буде купувати зерно за цінами в два рази вищими, ніж зараз воно вивозиться.
Нагадаємо, що зернотрейдери виступили за скасування обмеження експорту зерна пшениці і меслина (суміш пшениці й жита) до кінця 2006, яке було введене КМУ у вересні цього року і замінене пізніше на введення квотування для 4 різних культур. В цілому об’єм квоти встановлений у розмірі 1,1 млн тонн. Зернотрейдери вважають, що обмеження на експорт зерна призвели до зниження його ціни на внутрішньому ринку, а також скаржаться на те, що в чорноморських портах простоюють контейнери із зерном, що порушує контракти на експорт із закордонними партнерами. Натомість Янукович запевняє що Кабмін має намір за заявою трейдерів розглянути ситуацію, коли контракти на експорт вже укладені. «Ми перевіримо ці компанії, які можуть нести фінансові втрати, і наявність контрактів», - запевнив він і підкреслив, що обмеження урядом експорту - захід тимчасовий.
Водночас Міністерство аграрної політики погіршило прогноз валового виробництва зерна в 2006-му всіма категоріями господарств з 35,3 млн тонн до 34,7 млн тонн. Про це повідомляє прес-служба МАП. «За прогнозними даними, валове виробництво зерна у всіх категоріях господарств в 2006 році очікується в об’ємі 34,7 млн тонн, що майже на 10% менше проти торішнього», - сказано в повідомленні. Скорочення виробництва порівняно з 2005-м, повідомляє Мінагрополітики, обумовлено складними погодними умовами формування врожаю, починаючи з осінньої посівної 2005-го, що призвело до зменшення загальної площі пшениці до збору майже на 1 млн га. Натомість раніше прогнозувалось, що в 2006-му по всіх категоріях господарств валовий збір зерна становитиме 35,3 млн тонн, зокрема пшениці 14,4 млн тонн, з якої продовольчої очікувалось 9 млн тонн.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ