Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Держсекретар США оголосив про офіційний вихід США з ракетного договору, поклавши провину на Росію

Держсекретар США Майк Помпео в п’ятницю, 2 серпня, офіційно оголосив про вихід країни з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), повністю поклавши провину за це на Росію.
Фото: REUTERS / Soe Zeya Tun

Він нагадав, що 2 лютого 2019 року США дали Росії півроку, щоб повернутися до дотримання ракетного договору, але Москва відмовилася від цього, пише видання НВ.

«США не можуть бути учасником договору, коли інші його порушують. Росія несе повну відповідальність за це», — написав Помпео в Twitter.

СРСР і США підписали Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності 8 грудня 1987 року в Вашингтоні. ДРСМД набув чинності 1 червня 1988 року і поклав кінець ракетній кризі в Європі, яка вибухнула в результаті розміщення на континенті радянських ракет і американських Першингів.

Документ передбачав ліквідацію цілого класу ракет: він забороняв сторонам проводити, випробовувати і розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої дальності (від 1000 до 5500 км) і меншої дальності (від 500 до 1000 км), а також пускові установки для них.

Через 30 років після набуття договором чинності - 20 жовтня 2018 року — президент США Дональд Трамп заявив про намір вийти з ДРСМД в зв’язку з тим, що Росія порушує його положення. 

4 грудня держсекретар США Майк Помпео зажадав від Москви протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9 М729, яка за своїми параметрами порушувала договір. Надалі Вашингтон посилив цю вимогу, наполягаючи тільки на верифікованому знищенні ракети. 

Росія відкинула звинувачення американської сторони, висунувши зустрічні претензії до США. Тоді адміністрація США оголосила про припинення участі в ДРСМД 2 лютого і пообіцяла через шість місяців вийти з договору, якщо Росія не повернеться до його дотримання. 

3 липня президент РФ Володимир Путін підписав закон про призупинення Росією дії ДРСМД. У кінці липня радник з нацбезпеки президента США Джон Болтон підтвердив, що США вийдуть з ДРСМД 2 серпня. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ