Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Держспоживстандарт забракував понад 40% перевірених молочних консервів для дитячого харчування

У третьому кварталі 2009 року фахівці служби державного нагляду Держспоживстандарту України перевірили 69,96 туб (1 туб – 1000 банок по 400 г) молочних консервів для дитячого харчування (вартістю 214,94 тис. грн). У результаті перевірок встановлено невідповідність вимогам нормативної документації 30,86 туб продукції (на суму 97,4 тис. грн.), що становить 44,1 % перевірених молочних консервів для дитячого харчування. Упродовж третього кварталу ц.р. територіальні органи Держспоживстандарту перевірили 13 підприємств, на 7 з яких виявлено порушення вимог нормативної документації (НД). Про це повідомила прес-служба відомства.

Під час перевірок інспектори державного нагляду виявили порушення за фізико-хімічними та органолептичними показниками, а також порушення правил маркування споживчого пакування.

Так, незбиране згущене молоко з цукром хмельницького виробника не відповідало НД за органолептичними показниками: продукція була кремового кольору замість білого з кремовим відтінком; були відчутні кристали молочного цукру; смак був солодкий з наявністю сильного кормового присмаку (за НД – солодкий, чистий з вираженим смаком пастеризованого молока, без сторонніх присмаків і запахів). Також були виявлені порушення за фізико-хімічними показниками (виявлені бензойна кислота в кількості 51 мг/кг та сорбінова кислота в кількості 212 мг/кг, які не передбачені НД і не вказані в складі продукту; наявний рослинний жир, який не допускається НД). Перевірена партія продукції була заборонена до реалізації. Також за реалізацію нестандартної продукції підприємство було оштрафоване на 1,785 тис. грн.

При перевірці іншого виробника з Хмельницької області встановлено факт випуску та реалізації незбираного згущеного молока з цукром, в якому був немолочний жир в кількості понад 95 %, що не допускається НД. Цей виробник був оштрафований на 2,706 тис. грн.

Під час перевірки одного з полтавських виробників був встановлений факт випуску незбираного згущеного молока з цукром, яке не відповідало вимогам НД за фізико-хімічними показниками (наявний рослинний жир, який не допускається НД) та за мікробіологічними показниками (кількість МАФАМ, КУО в 1,0 г становила 1,8х105, згідно НД не більше 2,5х104). Перевірена партія продукції була заборонена до реалізації. До завершення перевірки продукція була утилізована хімічним способом.

При перевірці одного з приватних підприємців Луганської області був встановлений факт реалізації незбираного згущеного молока з цукром, яке не відповідало вимогам НД за маркуванням споживчого пакування (на маркуванні зазначено «Без ГМО», «Без рослинних жирів», «Без стабілізаторів», «Без барвників», «Без ароматизаторів», при цьому підприємець не мав підтверджуючих документів). Реалізація цієї продукції була заборонена.

В цілому ж за результатами перевірок на 5 підприємствах заборонена реалізація 6 партій продукції; на одному підприємстві заборонена реалізація одного виду продукції; за реалізацію неякісної продукції видано 5 постанов про накладання штрафів на суму 6,291 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ