Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області презентувало «Екологічний паспорт регіону"

Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області презентувало «Екологічний паспорт регіону. Про це журналістам сказав начальник державного  управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області Богдан Матолич.
За його словами на виконання наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України Державним управлінням екології та природних ресурсів в Львівській області підготовлено за даними 2005 року „Екологічний паспорт Львівської області". «Цей документ містить інформацію у цифрах про стан довкілля Львівщини, наведено ряд показників, які характеризують демографічну ситуацію, виробничий комплекс, природні ресурси та пріоритетні екологічні проблеми області» — сказав Матолич.
До переліку підприємств-забруднювачів навколишнього середовища (загалом віднесено до цієї категорії 13280 підприємств, серед них 6438 - обробна промисловість і 1158 -харчова та переробна). Протягом  останнього  року  кількість  підприємств-забруднювачів збільшилась майже на 600, що призвело до зростання викидів речовин у повітря на 6,5 тис. тонн. «Найбільший забруднювачем повітря у Львівській області є Добротвірська ТЕС, Миколаївцемент, НПК «Галичина», Львіввуггілля» — сказав Богдан Матолич
Що стосується водних ресурсів на території області знаходиться 2 великі річки (Дністер і Західний Буг), 812 середніх, 235 малих і 2095 водойм (водосховища, ставки, озера), з яких 410 віддано в оренду. Кількість використаної підприємствами області води зменшується з 256 млн. куб.м. у 2004 р. до 203 млн. куб.м. у 2005 p., однак зростає кількість повернутих у водойми неочищених і недоочищених стічних вод (193 млн. куб.м. у 2005 р. порівняно з 78 млн. куб.м. у 2004 p.). «Зменшення використання водних ресурсів в області відбулося внаслідок того, що споживачі платять за отриману воду» - сказав Богдан Матолич.
Як зазначає Богдан Матолич в „Екологічному паспорті" наводиться характеристика 12 основних забруднювачів поверхневих вод Львівщини (головним чином це водогінно-каналізаційні підприємства), наведено дані щодо якісного аналізу наших водойм. Слід зазначити, що зростаючу тенденцію мають такі показники, як кількість завислих речовин, вміст всіх форм азоту, хімічне споживання кисню, що свідчить про зростання комунального забруднення вод.
 Площа лісового фонду області складає 693,3 тис. га, в т.ч. вкритих лісом налічується 628 тис. га. Наведено дані динаміки спеціального використання лісових ресурсів, захворюваності та загибелі лісових насаджень. Спостерігається зростання площ лісовідновлення та лісорозведення з 2709 га у 2001 р. до 3513 га у 2005р. Позитивною є тенденція щодо створення лісів разом з залісненням лісосік, створення захисних насаджень на непридатних землях та природне поновлення лісу - 3052 га у 2001 р. до 3992 га у 2005 р. Також наведено дані про розподіл земельних ресурсів області за користувачами, дано характеристику порушених земель, яких в області нараховується 12,8 тис. га. Спостерігається негативна динаміка рекультивації земель: з 236 га у 2001 році до 97 га фактично рекультивованих земель при плані 239 га у 2005р.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ