Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Дім: Століття змін» - виставка у Львові, яка досліджує історію житла

3 листопада у Львові у виставковій залі Центру міської історії Центрально-Східної Європи (вул. Богомольця, 6) відкривається виставка «Дім: Століття змін». Нова спеціалізована експозиція досліджує історію житла, зокрема його культурні та соціальні аспекти, а також політичні й ідеологічні контексти, протягом всього ХХ століття. Про це повідолмила прес-служба Львівської міської ради.

Виставка показує дім як багатогранне місце, в якому заломлюється цілий комплекс політичних, ідеологічних, національних, культурних і гендерних історій, в контексті Центрально-Східної Європи. Звісно, тут також будуть представлені глобальні і регіональні аспекти, однак експозиція присвячена передовсім Львову, бо це надає чудову можливість вивчити перетворення і трансформації «дому» у ХХ столітті.

Вимставка діятиме до 10 травня 2012 року, із середи до неділі з 11.00 до 17.30.

Організатори - ГО «Представництво «Центру міської історії Центрально-Східної Європи, приватна фундація д-ра Гаральда Біндера».

Для промоції освітньо-історичної виставки пл. Ринок сьогодні, 1 листопада, встановлять схематичну конструкцію будинку розміром 3х2,5х2 м, яка тут буде розміщена до 31 травня 2012 року.

«Ми вважаємо дім особистим простором, який належить тільки його господареві чи господині. Але дім можна також розглядати як приватну модель суспільства, що може багато розповісти нам про зовнішній світ, зокрема про постійну взаємодію приватної і суспільної, особистої і соціальної площин, взаємодію нас та інших. Дім є місцем, в якому ми мешкаємо, простором, в якому відбувається наше особисте, інтимне й емоційне, життя, наша пам’ять і тотожність. Спробуємо шукати відповідь, спираючись на конкретний приклад міста Львова у контексті Центрально-Східної Європи», - зазначили організатори виставки.

Формат виставки поєднує розповідь-опис з різними мультимедійними додатками. Виставковий простір поділений на дві основних частини, кожна з яких вирізняється конкретним змістом і візуальним наповненням. У кожній із цих частин відповідні тексти та зображення допоможуть відвідувачу зрозуміти найважливіші соціально-культурні, політичні, ідеологічні, економічні й технологічні чинники, які змінили наш спосіб життя в ХХ столітті.

Основним завданням першої частини є висвітлити загальний розвиток історичних уявлень про дім і способів їх втілення у ХХ столітті. Тут експозиція досліджує, як ідеології, модернізаційні проекти, держава, війна, технології та соціальна нерівність впливали на спосіб життя людей, а також як ідея «дому» впліталася в соціальні і політичні проекти ХХ століття.

Друга частина складається з чотирьох традиційних/функціональних зон, пов’язаних із «домом»: вітальня, кухня, ванна кімната, спальня. Експозиція простежує основні способи їх ужитку упродовж ХХ століття, спираючись на зафіксовані приклади зі Львова.

Виставка не лише має на меті розповісти унікальну історію, але й повинна служити як майданчик для спілкування та розмаїтих майстерень, з огляду на це, особливу увагу приділено супровідній освітній програмі:

Круглі столи і презентації під назвою «Особистий досвід» (за участі архітекторів, дизайнерів, дослідників, спеціалістів з урбаністичних студій, представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування та комунальних служб).

Програма для дітей (творчі майстерні, анімаційні фільми) спрямована на те, щоб ознайомити дітей з інноваційною виставковою експозицією, у якій використано інтерактивні мультимедійні технології й артефакти, заохотити дітей до аналітичних висновків, на підставі представленого матеріалу спонукати розвиток їх мислення й експериментування зі створення власного «будинку мрії».

Серія фільмів-семінарів «Місто-Вулиця-Дім: досвід кіно». Кожен семінар розглядатиме різні аспекти міського чи домашнього життя. Обговорення, побудовані на перегляді знакових фільмів, розглядатимуть питання зв’язку між містом і сучасністю, відчуження державної і приватної сфер. Семінари відбуватимуться щосереди від листопада 2011 року до травня 2012 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ