Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Діти, які навчаються в угорських школах, майже не володіють державною мовою, - Гриневич

Діти, які навчаються в угорських та румунських двомовних школах, майже не володіють державною мовою. Про це сьогодні, 12 травня, на прес-конференції у Львові розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає кореспондент Гал-інфо.

а Конституцією України представники нацменшин мають право навчатися рідною мовою. В нас є учні, які навчаються в угорських школах, де здобувають освіту за кошти бюджету, але вони не володіють державною мовою. У таких дітей відповідно дуже низькі бали результатів ЗНО із української мови. 

Тому у нас зараз велике завдання покращити стан вивчання  державної мови у таких школах", - зазначила Лілія Гриневич.

У МОН планують ввести ЗНО для випускників 9 класів

"Відтак, ми запровадили пілотний проект  т.зв двомовної освіти для шкіл із мовами нацменшин, щоб вони усі предмети вивчали не тільки своєю мовою меншин, а й державною мовою. Для прикладу, у Одеській області у школі, де мовою нацменшин є болгарська, дуже успішно відбувається цей проект.

Найбільше напруження є із угорською та румунською мовами, бо це інша мовна група, тому для таких учнів українська є як друга іноземна мова", - наголосила міністр.

"Додам, що зараз дуже скоротилась кількість шкіл із навчанням, яке проводиться російською мовою в Україні.  Особливо це помітно на сході, коли раніше там було більше російськомовних шкіл, то тепер доволі багато із українською мовою викладання", - відзначила Лілія Гриневич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ