Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дітям, замордованим у 1950-1951 роках у львівських тюрмах, встановлять пам’ятник

У Львові встановлять пам’ятник дітям, замордованим у тюрмах міста у 1950-1951 роках. Меморіал планують встановити на полі №50, на місці поховання 29 дітей. Сьогодні на цьому місці встановлено березовий хрест, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Безневинно замордовані діти захоронені на полях №46, №48 та №50 Янівського кладовища. Їх вбили у тюрмі №2 на вулиці Замарстинівській та №4 (в’язниця «Бригітки»).

Петро Франко, голова Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, розповідає про ці події:

«Діти, чиї матері перебували під слідством чи під підозрою, були замордовані комуністичним НКВД. Так комуністична влада намагалася отримати необхідні дані. Сьогодні можна назвати цифру – 29 немовлят, віком від одного дня до 2 рочків, яких забирали із пологового будинку. Цих дітей таємно вивезли та закопали на віддаленому полі №50 Янівського кладовища».

Розглянувши звернення Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, виконавчий комітет Львівської міської ради вирішив відновити братську могилу.

Надгробний пам’ятник розробив скульптор Ю.Савка.

Також оголошено проведення конкурсу на встановлення меморіалу.

За оцінкою художньої ради ТзОВ «Львівська фабрика мистецтв» вартість виготовлення пам’ятника становить 115 тисяч гривень, не враховуючи затрат на проведення суміжних робіт.

Відтак, робочою комісією запропоновано визначити замовником на придбання та встановлення пам’ятника ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» та виділити для цього з міського бюджету кошти в сумі 177,25 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ