Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Діюча в Україні система обленерго - це навіть не минуле століття, це часи динозаврів, - Білоус

Голова Фонду держмайна Ігор Білоус у розмові з DT.UA розкритикував діючу в Україні систему обленерго, порівнявши її з "часами динозаврів".

"Якщо ви споживаєте ікс кіловатів, можна скласти ваш профіль, зрозуміти, що ви робите, що використовуєте, що дивитеся, скільки у вас квадратних метрів, скільки на них електроприладів. Може, вам можна продати ще якісь послуги? Така система працює в усьому світі, крім України. Діюча в нас система — це навіть не минуле століття, це часи динозаврів. Її треба міняти", - наголосив Білоус.

На його думку, в Україні вкрай потрібна лібералізація ринку, тоді компанії боротимуться за своїх клієнтів, що докорінно міняє правила гри.

"Повірте мені, якщо буде правильна лібералізація, у нас з'являться й інші дистрибутори, як у Німеччині й інших країнах Європи. Там же ринок дистрибуції електроенергії дорівнює ринку генерації. А в нас обленерго фактично монопольно обслуговують усіх, але рано чи пізно це зміниться, вони всі бігатимуть за своїми клієнтами. Будуть як мобільні оператори пропонувати різні пакети, будуть, окрім електроенергії, продавати їм Інтернет, гарячу воду...", розповів він.

Нагадаємо, ФДМ планував виставити на приватизацію в другому кварталі Херсонську ТЕЦ, у третьому кварталі – Миколаївську і Одеську ТЕЦ, 51% "Тернопільобленерго" і 70% "Хмельницькобленерго". У свою чергу, на четвертий квартал поточного року була запланована продаж Дніпродзержинської ТЕЦ, "Центренерго", 70%-их пакетів "Миколаївобленерго" і "Харківобленерго", 71% "Черкасиобленерго" і 60% "Запоріжжяобленерго".

На початку березня президент Петро Порошенко підписав зміни в закон "Про приватизацію державного майна", який дозволяє почати приватизацію великих об'єктіввже в поточному році. Крім того, закон забороняє брати участь у приватизації резиденту держави-агресора.

У листопаді 2015 року глава адміністрації президента Борис Ложкін сказав, що масштабна і швидка протягом трьох років приватизація є вкрай необхідним кроком для боротьби з корупцією в Україні.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ