Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ДК “Газ України” хоче, щоб облгази ефективніше використовували державне майно

ДК “Газ України” переглядає існуючі договори з усіма підприємствами із газопостачання та газифікації (облгазами) України для того, щоб змусити облгази більш ефективно використати державне майно, що не підлягає приватизації (об’єкти газорозподільних мереж) та ефективного розвитку газових мереж. Про це «Гал-info» повідомили в прес-службі ДК «Газ України». 
  Газорозподільні мережі, що є державною власністю, у 2001 р. згідно з угодою з ДК “Газ України” були передані облгазам у користування, і однією із головних умов передачі було направлення облгазами не менше 4% від залишкової вартості свого майна на розвиток газорозподільних мереж. Як стверджує ДК “Газ України”, ця умова окремими підприємствам з газопостачання та газифікації не виконується і кошти на розвиток переданого майна у повному обсязі не надходять.
«Упродовж 2002-2006 рр. на розвиток майна ВАТ “Волиньгаз” направило на ці цілі лише 45% від запланованої суми, ВАТ “Закарпатгаз” - 41%, ВАТ “Івано-Франківськгаз” - 92%, ВАТ “Львівгаз” - 53%, ВАТ “Чернівцігаз” – 32%, “Чернігівгаз” - 45%. Крім того, значно знизився і рівень розрахунків цих облгазів з ДК “Газ України” за спожитий природний газ –  за 11 місяців 2006 р. рівень розрахунків склав: “Волиньгаз” – 74%, “Закарпатгаз” - 56%, “Івано-Франківськгаз”- 77%, “Львівгаз” – 80%, “Чернігівгаз” – 71%», – йдеться у повідомленні ДК «Газ України».
Ще ДК «Газ України» стверджує, що з 10 листопада 2006 р. “Волиньгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз” “Чернігівгаз” припинили перерахування коштів, що надходять цим підприємствам від населення на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання за природний газ, спожитий у 2006 р.
«Це відбувається у порушення постанови НКРЕ № 759 від 12.07.2000 “Про затвердження Алгоритму розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки зі спеціальним режимом використання газопостачальних підприємств” та умов договору на постачання природного газу з ДК “Газ України”. Згідно з постановою, кошти, що надходять від споживачів за отриманий природний газ, повинні обов’язково перераховуватися постачальнику палива, яким є ДК “Газ України”. Ситуація у сфері надання послуг облгазами спричинила пошук ДК «Газ України» шляхів підвищення ефективності виконання умов договорів на користування державним майном, тому ДК “Газ України” надіслала усім підприємствам з газопостачання та газифікації угоди у новій редакції. Зокрема, нові договори передбачають посилення контролю за використання державного майна без погіршення умов діяльності облгазів. У разі відмови укладення підприємством з газопостачання та газифікації нового договору на користування газовими мережами, відповідальність за експлуатацію мереж залишається за облгазами до моменту повернення майна (підписання актів його прийому-передачі) ДК „Газ України”, – йдеться у повідомленні ДК «Газ України».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ