Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для книгарень та видавництв Львова орендна офісів коштуватиме 1 грн на рік. Але тільки для україномовних

У Львові оренда приміщень для україномовних книгарень та видавництв становитиме 1 грн. за рік. Таким чином Львівська міська рада хоче покращати умови оренди приміщень україномовних книгарень та видавництв. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради .
Річна орендна плата за оренду нерухомого майна визначається у розмірі 1 грн. за рік (без ПДВ) для видавництв друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції, що публікуються виключно українською мовою, для торговельних об'єктів з продажу книг, газет і журналів, виданих виключно українською мовою та для торговельних об'єктів з продажу книг, газет і журналів, з часу видання яких до часу укладення договору оренди пройшло більше як 15 років.
«Слід наголосити, що вперше пільгова оплата стосуватиметься і букіністичних книгарень. Маємо надію, що прийняття цієї ухвали ще більше стимулюватиме розвиток книговидання та книгорозповсюдження у Львові. На замовлення Львівської міської ради студенти кафедри соціології ЛНУ ім. І.Франка провели дослідження стану книгарень у місті. Згідно із соціологічним дослідженням у Львові спостерігається динаміка відкриття нових сучасних та спеціалізованих книгарень», – зауважив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів.

Нагадаємо, що у червні 2007 року ухвалою «Про врегулювання питань оренди майна територіальної громади м. Львова» було встановлено пільговий режим оплати оренди для розміщення видавництв друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції, що видаються виключно українською мовою та торговельних об'єктів з продажу книг, газет і журналів, виданих українською мовою – встановлювалась орендна ставка в розмірі 1 % від вартості орендованого майна, визначеної шляхом проведення незалежної експертної оцінки.
Як повідомив під час прес-конференції Василь Косів, оплата в розмірі 1% виявилас досить проблемною для видавців та книгарень. До міської ради неодноразово звертались видавці з проханням надати ще більшу пільгу. Було чимало зауваг, що цей бізнес не прибутковий, а тому власники не спроможні платити навіть цю суму.

Зазначимо, що соціологічне дослідження, виконане магістрантами кафедри історії та теорії соціології Львівського національного університету ім. І. Франка показало, що у Львові простежуються тенденції до закриття частини колишніх радянських книгарень, які функціонували виключно як книгарні, і відкриття нових у великих торгівельних центрах. Також, згідно з дослідженням, з’являються нові спеціалізовані книгарні.. Тут також прослідковується тенденція руху книгарень за покупцями. Наприклад, закрилася Медкнига на пл.Ринок, проте з’явилася книгарня коло Медичної академії. Відкрилися книгарні в ЛНУ, Львівській політехніці тощо. Крім цього з’явилися нові книгарні, що поєднують у собі розважально-відпочинкову та комерційну функції – це книгарні у кафе та музеях. Наступна категорія – це книгарні, які поєднують у собі різні види товарів книжки та дитячі іграшки, книжки та канцтовари, книжки та продукти. В окремих випадках це може бути ознакою неспроможності отримувати прибуток від книготоргівлі, а в більшості – це новий концептуальний підхід, коли книжка вписується у певну маркетингову стратегію. Дослідження також показало, що книгарні, що розташовані у центрі міста, часто є філіями більших брендів чи мереж «Буква», «Літера» і т.п. вони менше орієнтовані на якусь вузьку/спеціалізовану групу читачів, мають сумарно більший обіг капіталу, тому можуть залишатися у репрезентаційній частині міста і не мають потреби рухатись за клієнтом. У Львові є кілька книгарень, які спеціалізуються не у якійсь певній ділянці, а позиціонують себе як українські книгарні. Тут наголос робиться на підтримці та просуванні саме україномовного продукту. Остання категорія – це книгарні-гуртівні та книгарні при видавництвах. Вони спеціалізуються переважно на науковій та освітній літературі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ