Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Для патріотів України УПА є немов рідна мати, а для слабодухів – погана теща
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Для патріотів України УПА є немов рідна мати, а для слабодухів – погана теща

«Для всіх патріотів України УПА є немов рідна мати, а для слабодухів – погана теща». Цей вислів належить Василю Андрусяку – керівнику Коломийського окружного проводу ОУН, легендарному командиру УПА, завдяки якому партизани не раз здобували перемогу в боях.

Змолоду Василь Андрусяк вів активну громадську діяльність. Належав до «Пласту», «Просвіти» та очолював повітове товариство «Сокіл» в Снятині, а згодом приєднався до Юнацтва ОУН. В партизанському середовищі був відомий під різними псевдо – «Чорний», «Грегіт», «Коваль», «Різун» чи «Різьбяр». Керував куренем УПА «Скажені», а ще повстанцями Теренового відтинку № 22 «Чорний Ліс», який діяв переважно на території Станіславської області.

Проявив себе як відмінний тактик. Зокрема, 6 січня 1945 р. курінь Василя Андрусяка ліквідував загін енкаведистів у Рип’янці. Невдовзі командира поранили, але вже через 12 днів після цього він керував боєм поблизу с. Глибоке Богородчанського району. Цікаво, що Василь Андрусяк зі своїми партизанськими загонами 35 разів давали бій ворогам. У 1944–1945 рр. в його підпорядкуванні було 6 куренів УПА, які впродовж двох років боролися з більшовиками та звільняли все нові і нові районні центри. Своє життя він теж поєднав з учасницею руху Опору – зв’язковою та медсестрою УПА – Євгенією Гуцуляк.

Загинув Василь Андрусяк разом з кількома своїми побратимами 24 лютого 1946 р. Їх атакувала спецгрупа НКВД-НКГБ в лісі між селами Грабівка та Глибоке Богородчанського району. Місце поховання невідоме. Посмертно провідника нагороджено Золотим Хрестом бойової заслуги 1-го класу і присвоєно військове звання полковника УПА.

Після смерті «Різуна», 10 березня, його дружина народила сина Василя. Герой загинув, але пам’ять про нього живе надалі. У с. Глибокому, де вбили легендарного командира, споруджено Символічну могилу. А в Снятині, тут народився герой, встановлено пам’ятник. Щороку біля символічної могили збираються люди та вшановують пам’ять Василя Андрусяка.

Джерело: Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ