Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для реконструкції Свіржського замку потрібно 34 мільйони гривень

Для реконструкції Свіржського замку, що у Перемишлянському районі, потрібно близько 34 мільйонів гривень, – про це «Гал-info»повідомив голова Перемишлянської РДА Олег Паска.
 «Дах у п’яти місцях протікає, і вода тече до самого підвалу. Місцями стеля повідпадала, немає вікон, дверей, потріскали стіни, також відсутня підлога», – сказав Олег Паска. Він також зазначив, що була скликана комісія, до складу якої увійшли голова Перемишлянської РДА Олег Паска, заступник голови Перемишлянської РДА Михайло Оленчин, начальник сектору внутрішньої політики Перемишлянської РДА Зеновій Дідух, начальник відділу містобудування архітектури та ЖКГ Богдан Городечний, спеціаліст відділу культури і туризму, відповідальна з охорони культурної спадщини Перемишлянської РДА Елла Ніколаєнко, головний спеціаліст відділу інвестицій та розвитку інфраструктури управління економіки Перемишлянської РДА та сільський голова села Свірж Марія Качмарик. Комісія склала акт «Обстеження замку у селі Свірж» та провела відеозйомку стану замку.
«У понеділок, 12 лютого, ми звертатимемось до Львівської ОДА з проханням, щоб було розірвано угоду з Національною спілкою архітекторів України. Причина -- вона неналежним чином утримувала замок. Тому ми й прохатимемо знайти інші організації, які б утримували цю історичну пам’ятку достойно», – сказав Олег Паска.
І додав: «Єдиним варіантом збереження Свіржського замку є надати замок інвестору шляхом концесії, щоби він вклав кошти на реконструкцію. Та наразі його в нас не має».
Нагадаємо, що перші згадки про Свіржський замок зустрічаються в архівних документах з XVI ст. (1530 р.), коли він належав шляхетському родові Свіржських. Але сучасного вигляду він набув з середини XVII ст., з часу переходу його у власність графа О.Цетнера.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ