Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Для військовослужбовців триває курс лекцій про створення та діяльність ОУН та УПА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Для військовослужбовців триває курс лекцій про створення та діяльність ОУН та УПА

Триває курс лекцій для військовослужбовців кількох військових частин ЗСУ, організований Українським інститутом національної пам’яті. Так до 90-річчя Організації українських націоналістів для особового складу прочитали низку доповідей про становлення і боротьбу визвольного руху українців у ХХ столітті.

5 квітня історик, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак презентував військовослужбовцям Командування Сухопутних військ доповідь на тему “Однострій, зброя та нагороди УПА”. Про це інформує прес-служба УІНП.

Ця лекція зосереджена на спорядженні повстанців, формуванню однострою та походження різних елементів амуніції, нагородній системі та історії виникнення тої чи іншої нагороди УПА.

 

15 березня Володимир Бірчак підняв серед особового складу Командування Сухопутних військ важливу тему “Антинацистський фронт УПА”. Доповідь охопила теми масштабу та характеру бойових дій УПА проти нацистських військ на етнічних українських землях, кількість та характери антинацистських акцій, служби євреїв в УПА, створення Комітету поневолених народів, а також як відповідь на це - антипартизанські акції, що проводились окупантами на території України.

1 березня, за кілька днів до дати смерті Головного командира УПА Романа Шухевича, Володимир Бірчак прочитав для військовослужбовців лекцію по темі “Життя та діяльність Романа Шухевича”. Бізнесмен, спортсмен та музикант. Вояк, Провідник та Головний командир. До чергової річниці із дня загибелі Романа Шухевича, військовослужбовці мали нагоду ознайомитись із маловідомими та дискутивними сторінками із його життя.

15 лютого року Володимир Бірчак продовжив інформування офіцерів Командування Сухопутних військ про діяльність українських націоналістів доповіддю “ОУН і німецько-радянська війна. Хто довше співпрацював із нацистами - націоналісти чи "совєти"?” Для чого створювалися і ким були вояки Легіонів Романа Сушка та Дружин Українських Націоналістів? Як націоналісти поставили ультиматум Гітлеру напередодні німецько-радянської війни та чим це закінчилось. Як 30 червня 1941 року було відновленого Українську державність та чи довго вона тривала?

11 лютого року історик, редактор блогу “Пустощі східноєвропейської Кліо” та автор книги “Провісники Другої світової” Іван Гоменюк прочитав для особового складу 101 окремої бригади охорони Генерального штабу лекцію “90 років ОУН: народження організації та російські міфи”.Історик розібрав причини, чому імперська Росія досі боїться українських націоналістів та віддала скільки ресурсів і часу на знищення визвольного руху та створення системи брехливих міфів навколо ОУН. Військовослужбовці почули опис ідеологічної платформи націоналістів, методів боротьби, ключових атентатів 30-х років, діяльність за кордоном (зокрема в Північній Америці та Далекому Сході) й звісно ж - створення УПА, боротьба з нацистським та комуністичним тоталітарним режимами.

8 лютого року історик та завідувач відділу історії України ХХ століття Національного музею історії України Олександр Іщук хронологічно продовжив тематику лекцією “ОУН після 1934 року і вбивство Євгена Коновальця”.

1 лютого року Володимир Бірчак розпочав курс лекцій доповіддю на тему “90 років ОУН: народження та діяльність організації”. Вступна лекція була присвячена обставинам, що стали причиною створення Української Військової Організації, а згодом і ОУН на чолі з Євгеном Коновальцем. Як відбувалася Перша Конференція українських націоналістів? Чи могла ОУН у 1929-му стати легальною політичною партією? Та як одне безневинне фото стало причиною для арешту кількох чільних діячів Організації?

Лекції проходять у рамках проекту Інституту "Воєнно-історичний лекторій", розпочатого у 2018 році у співпраці з Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ