Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

До 12 листопада колона Яна з Дуклі буде повністю відреставрована

Колону Яна з Дуклі планують повністю від реставрувати до 12 листопада. На реставрацію з бюджету виділять більше як 500 тис. грн, понад 250 тис. грн уже перераховано підрядній організації за роботи, виконані минулого року. Про це сьогодні, 7 листопада, під час брифінгу повідомив в.о. начальник управління капітального будівництва Львівської міськради Ігор Фалюта.

Він розповів, що наразі облаштовують фундамент та білокам’яні обрамлення.

Під час реставрації архітектурно-пластичного ансамблю «Колона Яна з Дуклі», були доповнені всі втрачені елементи, у первинному вигляді відреставровано карниз, відновлено 4 декоративні кулі та зруйновані хвостовики, заповнено тріщини, відреставровано верхній вазон. Роботи виконує архітектурна майстерня «Буд-арт».

«Нині реставрацію уже профінансовано на 253 тис. грн, в бюджеті передбачено ще 280 тис. грн. Який кінцевого розрахунок не відомо, оскільки підрядна організація не подала акт виконаних робіт», – зазначив Ігор Фалюта.

За його словами, коли підрядники обрахують виконані роботи, тоді й можна буде дізнатись, в стільки обійшлась реконструкція колони.

Ігор Фалюта спробував пояснити, чому колона має такий брудно-жовтуватий колір. За його словами, колона набула такого кольору через нанесені закріплюючі елементи, які з часом конструкція колони вбере в себе. Таким чином колона й набуде звичного кольору.

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко зазначила, що претензія до виконавців є лише одна – надто довго вони проводили реконструкцію. Загалом, на її думку, роботи виконані добре.

«Колона Яна з Дуклі може стояти цілих 100 років, якщо своєчасно проводити профілактичні заходи й доглядати її», – запевнила вона.

Нагадаємо, реставрація Колони Яна з Дуклі розпочалась 2010 року, тоді було виконано розчищення та миття каменю, та через погодні умови об’єкт був законсервований. В серпні 2011 року реставраційні роботи відновлено. Незважаючи на довгу консервацію, камінь зберігся в гарному вигляді й дозволив реставраторам швидко та якісно виконати необхідні роботи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ