Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До 150-річчя Івана Франка підготовлено новий туристичний маршрут “Франковими місцями Львова”

До 150-річчя з дня народження Івана Франка методисти Інформаційно-методичного Центру освіти Аліса Васільєва та Ольга Артеменко підготували новий туристичний маршрут “Франковими місцями Львова”. До маршруту увійшли львівські будівлі, які пов’язані зі студентськими та дорослими роками видатного вченого, письменника, громадського та політичного діяча. Про це повідомляє відділ громадських зв’язків Львівської міської ради з посиланням на відділ туризму  Львівської міської ради.

 У травні львівські школярі разом з А. Васильєвою вже здійснили екскурсію цими місцями. Екскурсія розрахована на 1,5-2 години. З вересня цього року екскурсії для школярів, а також для усіх бажаючих будуть продовжені.
До нового туристичного маршруту “Франковими місцями Львова” увійшли львівські будівлі, пов’язані з життям Івана Франка. А саме: 
- вулиця Грушевського,4 (один із корпусів Львівського університету)
- вулиця Глинянська,13 (тепер вул. Д.Донцова) – перша львівська адреса Івана Франка
- площа Галицька,7 (будинок не зберігся).
- вул. Скарбковська,27 (тепер – вул. Лесі Українки). Помешкання Михайла Павлика, у якому зупинявся І.Франко
- вул. Личаківська, 18, Помешкання Михайла Павлика
- площа Бенедиктинська,1 (пл. Вічева);
- вул. С.Баторія,5 ( вул. Князя Романа) – приміщення суду і тюрми, в якій перебував І.Франко, на будинку – встановлена художньо-меморіальна дошка
- вул. Кляйновска ( тепер вул. Каменярів) – у 1978 р. на будинку  відкрито горельєфну композицію з написом: “В цьому будинку жив з 1878 до 1879 року великий український письменник, учений та громадський діяч Іван Якович Франко”.
- вул. Галицька,6
- вул. Вірменська,29
- вул. Ліндего,3 (тепер вул. Ф.Ліста) 
- вул. Голембя,9 ( вул. Л.Глібова).
- вул. Стрийська,6
- вул. Зиблікєвіча,10 (вул. І.Франка,32) тут народилися діти поета – сини Тарас, Петро та донька Анна. Тут Іван Франко приймав друзів – Лесю Українку, Михайла Коцюбинського.
- вул. Стежкова ( сучасна вул. Саксаганського)
- вул. Глибока,7 – будинок не зберігся.
- вул. Кшижова,12 (вул. Ген. Чупринки ) – остання наймана квартира Франків.
- до маршруту входить також будівля Львівської залізниці, звідки Іван Франко від’їжджав у різних напрямках
- останнім пунктом екскурсії є музей Івана Франка.

Щодо історії музею, то ще 26 січня 1940 р., за ініціативи Спілки радянських письменників України, народний комісаріат освіти прийняв постанову про відкриття у Львові в будинку письменника літературно-меморіального музею Івана Франка. І вже 10 жовтня того ж року відбулося відкриття музею Івана Франка, першим директором якого став Петро Франко, депутат Верховної Ради УРСР. Однак 29 червня 1941 року до будинку директора музею прибули працівники КДБ і забрали його. Подальша доля Петра Франка невідома. Як відомо, під час війни музей не діяв. Під час війни, у травні 1944 року, на подвір’я музею впала радянська бомба. Будинок Івана Франка було пошкоджено. У 1944 році директором музею став Петро Сильверстович Карманський. У 1947 – 1949 роках директором  музею працював Тарас Іванович Франко. У 1970 – 1990 роках музей очолював Семен Васильович Стефаник. З 1993 року директор музею Роман Горак – письменник, дослідник життя і творчості Івана Франка.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ