Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До 15-річчя Незалежності України Державний архів Львівської області підготував цифрову виставку документів

До свята 15-річчя Незалежності України Державний архів Львівської області підготував цифрову версію виставки архівних документів та матеріалів, що відображають етапи боротьби українського народу за державну самостійність у ХХ сторіччі. До експозиції увійшли документи, про оприлюднення яких ще п’ятнадцять років тому навіть і не йшлося. Повідомила прес-служба ЛОДА.
Виставка складається з трьох розділів. Перший – присвячений визвольним змаганням 1918-1919 років. Це, зокрема, звернення Української Національної Ради про перехід усієї державної влади в Галичині до рук Національної Ради, документи про розбудову української держави в Галичині, матеріали органів місцевого самоврядування, про українсько-польську війну 1918-1919 рр., друковані афіші Директорії УНР, у тому числі з текстами декларації про повалення гетьманського режиму в Україні, “Історії (антигетьманського) повстання”, біографій членів Директорії, Четвертого універсалу Центральної Ради, Закону про форму державної влади в Україні; таємна інструкція по організації конференції і союзу причорноморських країн, унікальні фотознімки членів Заліщицького українського повітового комітету, командира 1-го куреню 1-го полку 7-ї стрілецької бригади Стефана Михаськіва, примірники газет “Свобода»”, “Республика”, “Українські вісти”, банкноти УНР.
Другий розділ присвячений боротьбі ОУН-УПА проти гітлерівського та сталінського режимів, за незалежність України. У розділі експонується обіжник голови Красненського району до сільських голів з нагоди проголошення у липні 1941 року незалежної української держави, текст різдвяного (1942) радіозвернення митрополита Андрея, відозва ОУН до українських селян центральної та східної України, постанова ІІІ Надзвичайного великого збору ОУН, копія наказу командувача УПА про запровадження військових звань в українській армії, універсал Української головної визвольної ради, донесення місцевого командування служби безпеки та таємної поліції, а також СС про діяльність антифашистських угруповань, у т.ч. підрозділів УПА, афіші про виконання смертних вироків у Львові, Дрогобичі, Стрию над учасниками “заборонених” організацій, листівки, агітаційні матеріали, брошури ОУН-УПА.
Третій розділ присвячений проголошенню суверенної української держави. Це, зокрема, передвиборчі плакати-біографії кандидатів у депутати Верховної Ради УРСР від демократичного блоку Львівщини, стенограма 1-ї сесії 1-го демократичного скликання Львівської облради та її рішення про обрання В. М. Чорновола головою ради, перші закони суверенної України та укази Верховної Ради з питань державного будівництва, підготовки і проведення всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, інші матеріали.
Виставку підготували заступник директора архіву В. В. Клювак, начальник відділу Й. Л. Штатман (головний упорядник), працівники архіву О. Л. Бондар, О. Д. Білас. Її планується розмістити на офіційному веб-сайті Львівської обласної державної адміністрації.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ