Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До 165-ї річниці народження Франка Козицький вручив держнагороди визначним діячам культури Львівщини

фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
фото - пресслужба ЛОДА
1/5
Згідно з указом Президента України, п’ятьом діячам культури Львівщини присвоїли почесні звання «Народний» та «Заслужений». До 165-ї річниця з дня народження Івана Франка від імені Президента державні нагороди вручив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Про це Гал-інфо повідомили у пресслужбі ЛОДА.

Почесні звання присвоїли:

  • БОНЬКОВСЬКОМУ Олегу Віталійовичу — художникові-ковалю, м. Львів – «Народний художник України»;
  • ВОДИЧЕВУ Андрію Володимировичу - провідному майстрові сцени Львівського академічного молодіжного театру імені Леся Курбаса – «Заслужений артист України»;
  • РИБЦІ-ПАРХОМЕНКО Наталії Володимирівні - провідному майстрові сцени Львівського академічного молодіжного театру імені Леся Курбаса – «Заслужений артист України»;
  • ПАСТУХУ Богдану Петровичу - поетові-пісняру – «Заслужений діяч мистецтв України»;
  • ДРАГОЛЮК Анні Стефанівні - майстрині гончарного мистецтва – «Заслужений майстер народної творчості України».

Окрім того, за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у популяризацію творчості Івана Франка годинником «Від голови обласної державної адміністрації» нагородили Богдана Тихолоза - директора КЗ ЛОР «Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка».

Після нагородження у Львівській опері презентували містерію «Легенда про вічне життя», поставлену на основі однойменної поезії Івана Франка, яка являє собою  поетичний роздум про сутність буття людини: для чого вона живе, що для неї найцінніше. Це філософські роздуми, написані  зрілою людиною, яка горить у нескінченних  життєвих випробуваннях і роздумує про вічність і сенс життя. У виставі поєдналися автентичні пісні, авторські музичні твори та співані імпровізації. Поезія написана Іваном Франком у 1898 р.

«Не можу не сказати, як пощастило українській нації  мати такого провідника, наставника і будителя духу, як Іван Франко. Без перебільшення хочу сказати, що він був одним із найбільших національно-культурних будівничих України. У «Одвертому листі до галицької української молодежі» у свій час він писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями - не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів...

Іван Франко -  чоловік, який завжди відчував відповідальність за власний вибір і знаходив мужність визнавати свої помилки. Це чоловік, якого ми сьогодні величаємо, але який завжди відгукувався про себе дуже скромно. “Дістаються мені від громади компліменти за се, чого в мене нема, хоч, дай Боже, щоби було” виголошував Іван Франко у одній із своїх промов. Попри велич і геніальність Франко завжди був близьким до людей», - зазначив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, який відвідав виставу.

Зазначимо, містерія «Легенда про вічне життя» - перший захід у межах програми Дому Франка «Franko Re:volution», яку реалізують з нагоди 165-го ювілею з дня народження поета.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ