Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До 6 жовтня Львів насолоджуватиметься органною та камерною музикою у рамках “Органного симпозіуму”

У Будинку органної та камерної музики до 6 жовтня триває "Органний симпозіум", присвячений 750-річчю Львова. Організаторами цього заходу є міжнародне органне товариство "Real Ixquintleria", Львівський будинок органної та камерної музики, Львівська державна музична академія імені Миколи Лисенка та управління культури Львівської міської ради – повідомили „Гал-іnfо” у відділі громадських зв’язків Львівської міської ради.
Як зазначають організатори, для  слухачів "Симпозіуму" вхід на концерти буде за пільговою ціною, для студентів та для активних  учасників – вільним.
У рамках симпозіуму відбуваються міжнародні зустрічі органістів, які проходять у середньому щотри роки в країнах, звідки походить хтось із членів цього органного товариства. Такі зібрання вже відбувалися  у Швейцарії, потім у Бремені (Німеччина), в Йокогамі (Японія), Генуї (Італія). Нарешті така зустріч відбувається у Львові.
У програмі симпозіуму  - концерти, а також майстер-класи.
“Органний симпозіум” є продовженням першого міжнародного фестивалю органної та камерної музики «Ренесанс», що відбувся в лютому 2006 р. у нашому місті. Мета мистецької акції — відродження творчості композиторів XVI cторіччя та презентація відреставрованого органу, який вважають одним з найкращих на теренах Східної Європи. У фестивальній афіші — імена швейцарських виконавців Гі Бове, Ірини Цайтц, Зоряни Кушплер, киянина Валерія Коростельова, львів'янки Надії Величко та інших.
Один з найбільших та найкращих в Україні органів - орган Будинку органної та камерної музики, виготовлено і встановлено 1936 р. чеською фірмою "Rіеgег". Після закінчення Другої світової війни орган вже не діяв. У 1968 -1969 рр. проведено першу реконструкцію та ремонт органу чеською фірмою "Rіеgег-Кlооs".
У Будинку органної та камерної музики щороку проводилось понад 220 концертів, здійснювалась репетиційна діяльність, відбувались конкурси, фестивалі. Враховуючи таку активну експлуатацію органу, виникла нагальна необхідність його ремонту.
Для реставрації органу майже 370 тис. грн виділила міська рада з нагоди підготовки до відзначення 750-річчя Львова. До доброчинної акції долучилась також колишня львів'янка, відома органістка Ірина Цайтц. Упродовж кількох місяців чеські фахівці почистили й відремонтували 4740 труб розміром від п'ятьох сантиметрів до 10 метрів. Наступним кроком має бути реставрація й самого приміщення, адже подекуди на стінах храму, зведеного в 1612 році, з’явилися загрозливі тріщини. Середньовічний Львів може вважатися українською столицею органної музики — окрім цього велетня тут можна почути чарівні звуки ще двох, до речі, набагато старіших органів — у кафедральному Латинському соборі та костьолі Домініканського монастиря.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ