Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні UA: ПЕРШИЙ підготував спеціальний ефір

До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні, який відзначається 20 лютого, телеканал UA: ПЕРШИЙ покаже тематичні документальні фільми та програми, спеціальні проекти і серію міжпрограмних роликів.
Протягом усього дня в ефірі UA: ПЕРШИЙ – міжпрограмні ролики, в яких українські поети читають власні вірші, присвячені подіям, що сталися на Майдані у 2014 році. Більшість із них брали безпосередню участь, хтось спостерігав зі сторони, але кожен з них має свою власну історію, яка пов’язана з трагічними подіями зими 2013-2014 років. У цих віршах – лише емоції, сконцентровані у поетичних творах. "Про Майдан вже сказано дуже багато. Ми похвилинно знаємо, що саме там відбувалося, і як загинув кожен із Героїв Небесної Сотні. Але це – сухі факти. Ми хотіли вхопити емоції Майдану, його дух і душу. Тому ми звернулися до українських поетів, які найбільш яскраво відчувають такі речі, – розповідає виконавчий продюсер просвітницького напряму творчого об’єднання "Освітнє мовлення" ПАТ "НСТУ" Євген Славний. – У кожного з героїв нашого ролику є вірші, на написання яких їх надихнули події на Майдані. У кожного з них є свої особисті історії, які вилилися у поетичні рядки. І саме у віршах, на мою думку, можна найкращим чином передати той метафоричний стан, який панував у суспільстві під час Революції Гідності".

Активіст Євромайдану Рустам Хамраєв поїхав боронити Україну від бойовиків у Луганську область. Записався добровольцем у батальйон "Айдар". У жилах Рустама Хамраєва текла кров мами-українки і тата-узбека. Вирушаючи у зону АТО, боєць був готовий за вільну, єдину і щасливу Україну покласти життя. Хлопець героїчно загинув 17 червня 2014 року під час бою в селищі Металіст під Луганськом. Ім’я Рустама Хамраєва, Героя Майдану, Героя АТО, назавжди увійшло в історію України. У 2015 році про життя та героїчну смерть українського захисника було знято документальний фільм "Воїни миру. Рустам Хамраєв", який вийде в ефірі UA: ПЕРШИЙ о 06:00.

О 06:25 UA: ПЕРШИЙ покаже документальну стрічку "Євромайдан – Волинська Січ", який розповідає про 35 сотню Самооборони, яка складалась із волинян. Сотня "Волинська січ" почала формуватися під час протистоянь на Майдані 19-20 лютого 2014 року. Під час протистоянь із спецзагонами, саме 35 сотня понесла чи не найбільші втрати серед самооборонівців Майдану, постійно перебуваючи на передовій.

Документальний фільм "Небо падає. Три місяці з життя Устима Голоднюка" про те чим наповнювалися думки і серця 19-річного хлопця Устима і його ровесників всі три місяці Революції Гідності, дивіться о 07:05. Образ Устима, який трагічно загинув на вулиці Інститутській вранці 20-го лютого 2014 року, будується не через докладний опис того, чим він займався, який він був зі слів рідних та знайомих, а через те що його хвилювало і заради чого він був на Майдані. Також стрічку можна буде подивитися у повторі о 12:01.

О 08:00 ефір телеканалу продовжить документальний фільм "Герої не вмирають". Їх пам’ятають. Ними пишаються. Але мало хто здогадується, ким вони були насправді – герої Небесної Сотні. Що було в них на думці в останні дні їхнього життя? Документальна стрічка "Герої не вмирають" режисера Дмитра Коновалова описує важкі революційні будні та людей, які прагнули правди і свободи, але так і не побачили життя після війни. У фільмі розповідаються історії відчайдушних харків’ян: Владислава Зубенко, Юрія Паращука та Євгенія Котляра, які поклали своє життя заради нації.

Фільм Сергія Лозниці "Майдан" вийде в ефірі UA: ПЕРШИЙ о 09:45. Події у стрічці охоплюють не просто певний період – камера розкриває події поетапно. Фільм починається виходом демонстрантів на головну площу Києва як глас народу проти чинної влади в особі президента України Януковича і не тільки його, а закінчується кровопролитним протистоянням активістів проти "беркутівців".

О 12:00 – загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті Героїв Небесної Сотні.

О 19:00 на UA: ПЕРШИЙ стартує спецпроект "До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні", який створений спільно з Громадським Телебаченням. Ведучими спецефіру будуть генеральний продюсер суспільно-політичного мовлення ПАТ "НСТУ" Андрій Сайчук та журналістка Громадського Анастасія Станко – журналісти, які висвітлювали події Революції Гідності чотири роки тому. Перша частина ефіру буде присвячена згадкам про найгарячіший, найтрагічніший період Революції Гідності – перегляду архівного відео, сюжетам із безпосередніми учасниками тих подій тощо. Також буде включення з Майдану – спілкування з українцями, які прийдуть вшанувати пам’ять загиблих на Майдані побратимів. Крім того, буде працювати гостьова студія, в якій ведучі разом з експертами, учасниками Революції, родичами загиблих та чиновниками шукатимуть відповіді на запитання, які найбільше турбують суспільство зараз. Онлайн-трансляцію спецпроекту можна буде переглянути на YouTube-каналі UA: ПЕРШИЙ за посиланням: https://youtu.be/tXDpC2mrbA0.

Про річницю трагічних подій на Майдані та наслідки Революції Гідності для України ведучий проекту "До справи" Роман Вибрановський поговорить із заступником міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгієм Тукою та координаторкою правового напрямку ініціативи "Восток-СОС" Олександрою Дворецькою. Програма вийде в ефірі о 20:30.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ