Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: До дня української мови опублікували один із кириличних рукописів з фондів Наукової бібліотеки
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

До дня української мови опублікували один із кириличних рукописів з фондів Наукової бібліотеки

Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка опублікувала кириличний рукопис Києво-Печерський Патерик. Про це йдеться у повідомленні на сторінці наукової бібліотеки у Фейсбуці.

Патерик Печерский.
[Б.м.], 1619, папір, 491 ст. в один стп.
НБ ЛНУ ім. І. Франка, ВРСРК, 213 IIрук.

Києво-Печерський Патерик є збіркою оповідань про ченців Києво-Печерського монастиря (заснований в середині XI ст.). Первісно Патерик укладено в XIII ст. на основі листування єпископа Володимиро-Суздальського Симона (помер 1226 р.) і ченця Печерського монастиря Полікарпа. Рукописний список Наукової бібліотеки, укладений на початку XVII ст. і включає 96 творів. За змістом список являє собою так звану КасіанівськуIIредакцію (створена 1462 р.). Рукопис переписаний українським півуставним письмом ієромонахом Ігнатієм.

Заголовки кіновар’ю та виконані в техніці в’язі. У тексті є заставки і кінцівки плетінчастого типу без рамки; заставки плетінчастого типу в геометричній рамці з тлом жовтого кольору, виконані кіноварю і чорнилом чорного кольору. Ініціали та ініціалики червоного кольору, іноді з використанням жовтого кольору. Рукописний список Патерика належав до бібліотеки Антонія Петрушевича, частина якої потрапила до фондів Бібліотеки Львівського університету. Промовистим є колофон рукопису: 

"Чтий же книгу сию глаголемую Отечник Печерскій. Аще что обрящеши в ней помиляное или неисправляное молю бога ради простіте ми грішному да и сами прощенія сподобитеся от владики Христа пріяти. Понеже не ангел ни преподобне писа ю, но всяко скверни не чист паче всіх сущихна земли. Року 1619 написася сія книжица, ієромонахом Игнатієм".

Михайло Грушевський, звертаючи увагу на велику популярність "Патерика" ставив його в один ряд із Кобзарем Тараса Шевченка і називав його "золотою книгою" українського письменного люду.

Микола Ільків-Свидницький Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ