Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До Львова їде столичний Театр імені Івана Франка

З 7 до 16 вересня у Львові гастролюватиме Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка. Про це “Гал-info” повідомив заступник генерального директора театру Іван Оживан. Вистави відбуватимуться у приміщенні львівського Театру ім. Марії Заньковецької.
Гастролі киян присвячені 750-річчю Львова та 150-річчю від дня народження Івана Франка. “Значна кількість вистав, які покаже акторський склад, присвячені життю і творчості Івана Франка. Ми відкриваємо гастролі драмою Франка “Украдене щастя”. Також буде прем’єрний показ. Це вистава “…посеред раю на майдані…” про життя і творчість Каменяра” – розповів Іван Оживан.
Серед інших вистав, які зможуть побачити львів’яни, – “Соломія”, “Наталка Полтавка” І. Котляревського, “Ромео і Джульєтта” В. Шекспіра, “Цар Едіп” Софокла, а також “Увертюра до побачення” І. Франка, яку поставлять на малій сцені.
До Львова приїде перший склад театру. Зокрема, Богдан та Остап Ступки, Анатолій Хостікоєв, Наталія Сумська, Олексій Богданович та інші провідні актори.
Квитки на вистави столичного театру коштуватимуть від 10 до 50 гривень. На підприємствах та в навчальних закладах Львова квитки розповсюдять уповноважені театру Заньковецької.
Початок вистав о 18 годині.
Театр імені Івана Франка засновано у Вінниці, його очолив Гнат Юра. Відкриття театру відбулося 28 січня 1920 року виставою “Гріх” В.Винниченка. За перший сезон колектив театру показав 23 прем’єри.
З осені 1923 року розпочався перший харківський сезон, театр став столичним. Вистави цього періоду: “Лісова пісня” Лесі Українки, “Ревізор” М.Гоголя, “Полум’яні” А.Луначарського, “Свята Йоанна” Б.Шоу, “97” М.Куліша та ін.
Влітку 1926 року театр ім. І.Франка рішенням уряду переводиться перенесли до Києва. В цьому місті театр працює вже понад 70 років.
У 1940 році театр одержав звання академічного.
Театр прагне ближче стояти до надбань сучасного європейського мистецтва, тому в творчому доробку є такі постановки, як “Енеїда” І.Котляревського та “Тев’є-Тевель” Шолом Алейхема, “Біла ворона” Ю.Рибчинського, Г.Татарченка, “Крихітка Цахес” Т.Гофмана, “Майстер і Маргарита” М.Булгакова, “Приборкання норовливої” та “Король Лір” В.Шекспіра, “Пігмаліон” Б.Шоу. Театр гастролював у Німеччині, Австрії, Греції, Югославії, Італії, Польщі.
Указом Президента України від 11 жовтня 1994 року театру надано статус Національного.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ