Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До Львова прибули українські миротворці, які завершили миротворчу Місію ООН у Ліберії

Учора, 9 лютого, пізно у вечері до Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького літаком з Республіки Ліберія прибуло близько 80 українських миротворців зі складу 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України, який там упродовж майже 14 років виконував миротворчу Місію ООН. Повідомив підполковник Вадим Бакай.

Зустріти українських авіаторів, які із гідністю закінчили миротворчу місію у далекій африканській країні, прибули начальник армійської авіації командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Ігор Яременко, начальник штабу — перший заступник командувача військ оперативного командування «Захід» генерал-майор Валерій Залужний, рідні та близькі.

Під час урочистого шикування у залі аеропорту полковник Ігор Яременко привітав українських миротворців із поверненням на рідну землю та успішним завершенням миротворчої місії у Республіці Ліберія. Він наголосив, що починаючи з 2004 року особовий склад 56-го окремого вертолітного загону ЗС України виконав безліч різноманітних завдань з підтримання миру у зруйнованій громадянською війною африканській країні. Українські миротворці із гідністю виконали усі складні завдання Місії ООН і стали свідками підняття країни з руїн і повернення її до нормального мирного життя.

Також в урочистій обстановці генерал-майор Олег Залужний та полковник Ігор Яременко прибулим авіаторам вручили відзнаки Міністерства оборони України, командування Сухопутних військ та цінні подарунки.

Після завершення урочистостей військовослужбовці вирушили до місця проведення карантинних заходів — обов’язкової процедури після повернення з африканського континенту. Весь особовий склад упродовж тижня пройде медичне обстеження і вже після цього повернеться до своїх родин.

Начальник штабу — перший заступник командира 56-го окремого вертолітного загону ЗС України полковник Іван Бовкун відзначив, що на урочистих заходах із закриття миротворчої Місії ООН в Ліберії був присутній новообраний президент країни Джордж Веа, який подякував українським вертолітникам за виконану місію і дав високу оцінку їхній діяльності.

Довідка.

Український контингент 56-го окремого вертолітного загону ЗС України завдання Місії ООН в Республіці Ліберія виконував починаючи з 2004 року. Загальна чисельність особового складу загону була близько 300 чоловік. На озброєнні контингенту перебували 8 вертольотів Мі-8 та 3 вертольоти мі-24. Останніми роками чисельність особового складу та авіаційної техніки загону зменшувалась. У Ліберії українські миротворці виконували завдання з авіаційної підтримки наземних військ Місії ООН, патрулювання та охорони кордонів Ліберії із сусідніми державами, перевезення вантажів, доставки у віддалені та важкодоступні куточки країни продовольства та ліків, евакуації хворих, брали участь у пошуково-рятувальних операціях тощо. Загалом за весь час Місії ООН в Ліберії у складі загону завдання виконували понад 5000 українських військовослужбовців. Льотний склад провів у ліберійському небі понад 60 тис. годин, перевезено близько 250 тис. пасажирів та більше 6,5 тис. тонн майна тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ