Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До Львова прилетіло 100 миротворців з Косово

100 військовослужбовців Першого спеціалізованого батальйону повернулися сьогодні, 11 серпня, до Львова після виконання миротворчої місії в Косово.
Сьогодні вранці у Косово вилетіла друга черга українських миротворців, у складі 81 військового. Отож, загалом в рамках чергової ротації, у Косово виконуватимуть завдання сил КФОР з підтримання миру і безпеки 179 українських миротворців, а в Україну повернуться 262 наший військовослужбовці.
 Привітати миротворців прибуло керівництво ЗОКу, голова Львівської ОДА Петро Олійник, керівник апарату облдержадміністрації Олександр Ганущин, заступник голови облради Лев Захарчишин та заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів. Петро Олійник подякував військовослужбовцям за зразкову службу та героїзм, проявлений у Косово.
 Як повідомив же командувач військ Західного оперативного командування Михайло Кузин, миротворчий контингент, який повернулися в Україну, був одним із найкращих з усіх, українських контингентів, які виконували миротворчі місії.
 «Ці військовослужбовці виконали абсолютно всі завдання, які перед ними ставилися. За свою роботу вони отримали високу оцінку керівництва багатонаціонального миротворчого контингенту, Міністра оборони та командувача Сухопутних військ України», — наголосив Михайло Куцин.
 Національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолбат» виконує завдання у складі багатонаціональної бригади «Базі» сил КФОР з 1 вересня 1999 року. Протягом року військовослужбовці шостої ротації неодноразово відзначалися як одні з кращих командуванням сил КФОР. За час миротворчої місії вони здійснили 1500 патрулювань у зоні відповідальності українського контингенту — в муніципалітеті Штрпце, встановили 1480 спостережних постів, перевірили 5835 цивільних автомобілів, 13,5 тисяч місцевих мешканців, надали медичну допомогу 1600 громадянам. Разом з військовослужбовцями інших миротворчих контингентів українські військові провели 23 спільних операції та 174 патрулювання, а також реалізували 12 великих гуманітарних проектів з надання медичної допомоги населенню, котре проживає у найбільш віддалених важко доступних районах.
 Скорочення чисельності національної складової «УкрПолбату» з 262 до 179 військовослужбовців пов'язане з реалізацією заходів Концепції командування миротворчих сил КФОР у Косовому, за якою заплановано значне зменшення чисельності військовослужбовців, кількості військових містечок та аеродромів багатонаціональних сил. Також, у зв'язку з цим, змінюється одне з місць постійної дислокації національної складової «УкрПолбату» — з базового табору «Білий орел», де розташовувався штаб та підрозділи забезпечення українського миротворчого контингенту, на військову базу «Bond Steel» багатонаціональної бригади «East». У той же час частина наших миротворців залишиться у таборі «Бреза» і продовжуватиме виконання завдань з патрулювання та ретельного контролю за ситуацією у населених пунктах Косовського муніципалітету Штрпце.
 Починаючи з серпня 2006 року ротація національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолбат» багатонаціональної бригади «Базі» сил КФОР у Косовому відбуватиметься не один раз на рік, як це було раніше, а раз на півроку.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ