Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До Радехова меланж з усієї України звозити не будуть, –обіцянка військових

Ракетне паливо „Меланж” не переміщуватимуть з інших областей на територію військової частини поблизу Радехова, - про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник тилу, заступник начальника логістики Західного оперативного командування полковник Ігор Браславський.
„Сьогодні питання переміщення палива на територію військової частини поблизу Радехова не стоїть і не розглядається. Нині ми хочемо повністю утилізувати залишки пального в Західному окрузі”, – запевнив Ігор Браславський. Як сказав полковник, небезпеки для населення немає, адже небезпечними можуть бути 100 кубічних метрів палива, переведених в стан пари, а цього не зможе спричинити навіть дуже сильний вибух.

Сьогодні на території військової частини поблизу Радехова є 3,1 тис. тонн ракетного палива. Військова частина включена в програму „живучості”, яка спрямована на дотримання відповідних норм техніки безпеки. Як заявив полковник Ігор Браславський, нині у військовій частині є резервуарів на 149% від потреби. „Термін зберігання рідини в резервуарі становить 12 років, але за певних умов він може змінюватися. Щоквартально резервуари перевіряються і при потребі паливо перекачують в інші резервуари”, – розповів Ігор Браславський.

На утилізацію ракетного палива „Меланж” у 2009 році кошти не передбачені. У військовій частині сподіваються на субвенцію з ОБСЄ, яка дозволить утилізувати бодай частину запасів радехівського палива.

У підпорядкуванні Західного оперативного командування перебуває три військові частини, в котрих сьогодні зберігається окислювач типу “Меланж”. Загальна кількість палива становить близько 6,5 тис. тонн.

Довідка:
Меланж - ракетний окислювач на основі суміші концентрованої азотної кислоти, чотирохокису азоту та інгібіторів корозіїї. Дуже агресивна рідина, її зберігання можливе лише в місткостях з хімічно-чистого алюмінію, або спеціальної нержавіючої сталі (Х12-Н10Т). При попаданні на незахищені ділянки шкіри та на слизові оболонки отрута викликає хімічні опіки, вдихання парів меланжу приводить до набряку легенів. При взаємодії з ракетним пальним та деякими вуглеводневими речовинами (нафтопродукти) – самозаймається . Вибухонебезпечна, але не вогненезаймиста рідина.









Фото прес-центру ЗОК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ