Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Надзвичайні події

До річниці Ночі гніву у Львові

Уночі проти 19 лютого 2014 року у Львові стався вибух людського обурення проти дій влади, яка у Києві спробувала розігнати Майдан. Усі розуміли, що погроми - це біда, але лють до силовиків, які на київських вулицях і барикадах, вбили понад два десятки протестувальників, просто зашкалювала. Згодом ті події дістали назву Ночі гніву.

Отож, у відповідь на штурм Майдану у Києві, коли з’явилась перша інформація про численні жертви і коли емоції просто били через край, спровоковані протестувальники влаштували у Львові Варфоломіївську ніч силовим органам. Зокрема, було розтрощено і частково спалено ГУ МВС, обласну прокуратуру, ГУ СБУ, Галицький та Франківський райвідділи міліції, Франківський суд Львова.

Кількатисячний загін молодих і радикально налаштованих активістів плавно переходив від одного об`єкта до іншого: спершу авангард, потім основні сили, а вже далі - глядачі. Усюди палили документи, службові папери, меблі та інші легкозаймисті речі, трощили оргтехніку, били вікна, перевертали та громили автівки, підпалювали приміщення.

Жодної серйозної спроби захистити свої офіси силовики не робили. Львів залишився без міліції і без влади.  

Озброєння в активістів було таке - кийки, палиці, металеві ножки від столів, каски, щити. Протестувальники діяли у складі невеличких групи (по 5-8 осіб), які об'єднувались у більші команди. Вони толерантно ставились до звичайних перехожих і приватної власності, однак офіси силовиків нищили нещадно. Якогось єдиного проводу помітно не було. 

При цьому Львівська ОДА була захоплена першою ще ввечері 18лютого, але залишилась не сплюндрованою.

Також частина іншої групи протестувальників, котрі блокували полк ВВ на Стрийській, майже без жодного зустрічного опору ввійшла в хол величезної будівлі податкової, що на тій же Стрийській. Однак тут обійшлось без руйнувань і підпалів.  

Вдень 19 лютого під час координаційної наради у Львівській обласній раді тодішній начальник міліції Львівщини Олександр Рудяк повідомив, що протягом ночі під час штурмів райвідділів міліції Львова втрачено 1189 вогнепальної зброї та більше 13 тис. бойових набоїв.

Він розповів, що зникло 126 автоматів Калашникова, кілька сотень пістолетів Макарова та навіть 3 снайперські гвинтівки Драгунова.

Того ж дня СБУ розмістила на своєму офіційному сайті заяву, в якій повідомила про початок антитерористичної операції на всій території України.

«Події останньої доби в Україні засвідчили наростаючу ескалацію силових протистоянь та масове застосування зброї зі сторониекстримісько налаштованих угруповань.

В багатьох регіонах держави захоплюються органи місцевої влади, структури міністерства внутрішніх справ, служби безпеки, прокуратури, військові частини, склади з боєприпасами.

Горять приміщення судів, вандали нищать приватні помешкання, вбивають мирних громадян.

Так, тільки за останню добу понад 1500 одиниць вогнепальної зброї і 100 тисяч набоїв, опинилися в руках злочинців», - було сказано у заяві. 

Того ж таки 19 лютого 2014 року виконавчий комітет Львівської міської ради зареєстрував громадське формування з охорони громадського порядку у Львові «Народна самооборона».
Тодішній голова Львівської обласної ради Петро Колодій виступив 19 лютого на віче на Львівському Євромайдані. Він зачитав Відозву виконавчого комітету Львівської обласної ради – Народної Ради до жителів Львівщини. У Відозві, зокрема, йшлося, що виконуючи волю громади Львівщини, виконавчий комітет Львівської обласної ради – Народна Рада бере на себе всю повноту відповідальності за долю краю та громадян.

У Міністерстві охорони здоров’я підтвердили загибель 25 людей – результат спроби силовиків розігнати Майдану Києві.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ