Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До свята Апостолів Петра і Павла у стрию освятили храм

Сьогодні, 12 липня, у місті Стрий відбувається освята храму Святих Апостолів Петра і Павла. У цей же день також відзначають п'ятнадцятиліття заснування Стрийської парафії. Про це повідомив прес-секретар Стрийської єпархії о. Павло Худ.

Щодо стрийського храму то його фундамент був закладений ще у квітні 1992 року. Сам проект церкви у Стрию є поєднанням старої дерев'яної архітектури бойківських церков та елементів візантійської архітектури. За словами Миколи Прокоповича, автора цього проекту, церква не має бань і є шатровою, що характерно для бойківської архітектури. Водночас деякі елементи зовнішніх форм храму, зокрема багато її завершень на зразок Софії Київської, притаманні візантійській архітектурі.
Як повідомив о. Павло Худ на сьогодні на території Стрийської єпархії УГКЦ є близько 15 діючих храмів посвячених в ім’я Святих Апостолів Петра і Павла.
У цей день в старовину починалися жнива. Що до самих імен Петра і Павла, то при хрещені дітей так називають дедалі рідше.
Православні християни відзначають день святих апостолів Петра і Павла ще з прадавніх часів. Їх за традицією називають первоверховними апостолами й особливо вшановують як учнів Ісуса Христа, що після Його смерті і воскресіння почали проповідувати і поширювати вчення Євангелія по усьому світі. За євангельським свідченням, Ісус Христос призвав рибалку Симона з його братом Андрієм в учні. Симон став самим ревним послідовником Ісуса і за свою міцну віру в те, що Ісус є Христос, Син Божий, одержав від Нього ім'я Петро, що означає камінь.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ